İmamali Rahman
Tacikistan Cumhurbaşkanı



5 Ekim 1952 tarihinde, Dangara’da çiftçi bir ailenin oğlu olarak doğdu. Liseyi Sarband Teknik Okulunda bitirdi. Bir süre Kurgantepe’de elektrikçi olarak çalıştı. 1971-74 yıllarında SSCB Pasifik Okyanusu Donanması’nda askerliğini yaptı. Askerlik dönüşü, 1977 yılında Tacikistan SSC Devlet Üniversitesinde eğitimini sürdürdü. 1982 yılında, Ekonomi Fakültesinden mezun oldu. Üniversite mezuniyeti sonrasında Komunist Partisi eğitici kadrolarında çalıştı. 1987-92 yılları arasında “Lenin Devlet Kooperatif Çiftliği”nde Müdürlük yaptı. Aynı zamanda Dangara Belediye Başkanlığı görevini yürüttü. 1990’da Kulyab’dan Tacikistan SSC Yüksek Konseyi üyeliğine seçildi.

Sovyetler Birliği'nin dağılması ile Tacikistan’ın bağımsızlığını kazanması sonrası Yüksek Konseyin 16 Kasım 1992 tarihinde Hocent’te yapılan 16 ncı oturumunda Konsey Başkanlığına seçildi.

İlk olarak 6 Kasım 1994 yılında yapılan seçimlerde, Tacikistan Cumhurbaşkanlığına seçildi. 6 Kasım 1999’da yapılan seçimde ikinci kez aynı göreve seçildi. Görev süresi 7 yıldır.

Tacikistan Halk Partisi'nin 18 Nisan 1998 tarihinde yapılan 4 üncü kurultayında partinin adı Tacikistan Demokratik Halk Partisi olarak değiştirildi ve Rahman, Parti Başkanlığına seçildi.



HABER

Tacikistan'da Rahmanov yeniden devlet başkanı
ntv 7 Kasım 2006

Tacikistan'da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan İmamali Rahmanov'un yeniden devlet başkanı seçildiği bildirildi.

Merkezi Seçim Komisyonu Başkanı Mirzoali Bultuyev, basına yaptığı açıklamada, oyların 76,4'ünü kazanan Rahmanov'un Tacikistan devlet başkanlığına yeniden seçildiğini duyurdu. Seçime katılım oranının yüzde 91 olarak gerçekleştiğini belirten Bultuyev,Rahmanov'un en yakın rakibi, Ekonomik Reform Partisi lideri Olimzhon Boboyev'in oyların yüzde 7,2'sini aldığını kaydetti.





HABER

Türkiye, Tacikistan’ın en çok ticaret yaptığı 4 ülke arasında
Zaman 18 Aralık 2012

TUSKON tarafından Konya’da düzenlenen Türkiye Tacikistan İş ve Ticaret Forumu’na katılan Cumhurbaşkanı Rahman, ülkesinde Türkiye’den 53 firmanın faaliyette bulunduğunu dile getirdi. Rahman, dağlık Tacikistan’ın kıymetli madenler bakımından oldukça zengin olduğunu ifade ederek, “Türk şirketleri maden işletmeciliği noktasında tembellik yapıyor ve gelmiyorlar. İki ülkenin işbirliği, değişik alanlarda gelişmeye müsait ve önemli. Yeni teknolojilere ve yabancı sermayeye ihtiyacımız var.” diye konuştu.

Tacikistan’ın milli bağımsızlığını kazanmasından sonra ilişkilerin yeni bir şekil kazandığını anlatan Rahman, “Taraflar, bu ilişkilerin gelişmesi için özel çaba sarf ediyor. Bu ülkenin en yüksek makamları ile görüşeceğiz. Bugünkü görüşmelerin iyi bir başlangıç olacağına inanıyoruz” ifadelerini kullandı. Türkiye’nin, Tacikistan’ın en çok ticaret yaptığı 4 ülke arasında olduğunun altını çizen Rahman, “2011 yılında Türkiye ile ticaretimiz 600 milyon dolara yaklaştı. 2010’a göre 180 milyon dolar daha fazla. Bu bizim talebimizi karşılamıyor. Kapasitemiz onlarca kat fazlasıdır” dedi.




HABER

Tacikistan'da Rahman yeniden cumhurbaşkanı
7 Kasım 2013

Tacikistan'da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin resmi olmayan ilk sonuçları açıklandı. Mevcut Cumhurbaşkanı İmamali Rahman'ın oyların yüzde 83,6'sını aldığı ve dördüncü kez cumhurbaşkanlığına seçildiği bildirildi.

Tacikistan halkı, dün 7 yıllık süreyle cumhurbaşkanını seçmek için sandık başına gitti. 4 milyon 35 bin seçmenin bulunduğu ülkede seçimin resmi olmayan ilk sonuçları açıklandı. Tacikistan Merkez Seçim Komisyonu'nun açıklamalarına göre, rakiplerine büyük fark atan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman yeniden cumhurbakanlığı koltuğuna oturarak güven tazeledi.

Rahman'ın en yakın rakibi Komünist Parti'den İsmail Talbakov yüzde 5 oy aldı. Diğer adaylardan Çiftçiler Partisi'nden Talibek Buhariyev yüzde 4,5, Ekonomik Reformlar Partisi'nden Alim Babayev yüzde 3,8, Sosyalist Parti'den Abduhalim Gaffarov yüzde 1,5, Demokrat Parti'den Saidcafar İsmanov yüzde 1 oranında oy aldı.





HABER

Şanghay İşbirliği Örgütü zirvesi Duşanbe’de başladı
13 Eylül 2014

DUŞANBE (QHA) - Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Başkanlar Konseyi 14. Zirvesi Tacikistan'ın başkenti Duşanbe'de başladı.

ŞİÖ toplantısının ev sahibi Tacikistan Devlet Başkanı İmamali Rahman, konuk devlet başkanlarını Nevruz Sarayı'nda karşıladı.

Duşanbe'deki Nevruz Sarayı'nda düzenlenen zirveye, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev, Özbekistan Devlet Başkanı İslam Kerimov, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, Tacikistan Devlet Başkanı İmamali Rahman, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Moğolistan Cumhurbaşkanı Tsakhiagiin Elbegdorj, Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai ve Hindistan Dışişleri Bakanı katılıyor. Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulı Berdimuhammedov ise şeref konuğu olarak yer alıyor.

ŞİÖ'ye ülke liderleri önce dar kapsamlı toplantı yaptı. Toplantı, gündemin okunmasının ardından basına kapalı gerçekleştirildi.

Liderler daha sonra örgütün gözlemci ülke temsilcileriyle fotoğraf çektirdi ve geniş katılımlı görüşmeye geçti.

Toplantıda enerji başta olmak üzere ekonomik ve ticari işbirliği, güvenlik, terörizmle mücadele ve diğer konuların değerlendirilmesi bekleniyor. Toplantının ardından ortak memorandum imzalanacağı kaydedildi.

Ayrıca Duşanbe'deki toplantıda, gözlemci ülkeler Hindistan, İran ve Pakistan'ın örgüte üyeliğinin değerlendirileceği belirtiliyor.

Şangay İşbirliği Örgütü’nün amacı

NATO’ya ve özellikle de Amerika’ya karşı kurulduğu ileri sürülen Doğu’nun bu büyük örgütünün kuruluş amacının ülkeler arası askeri, ekonomik ve kültürel işbirliğini sağlamak, özellikle güvenlik konusunda ortaklıklar geliştirmek olduğu belirtiliyor.

Dünya petrol üretim ve kullanım pazarının yarısından fazlasını elinde bulunduran ülkelerin üye olduğu, Hindistan, İran, Moğolistan ve Pakistan'ın gözlemci sıfatıyla yer aldığı örgütün, ABD'ye karşı etkili bir kutup teşkil ettiği ifade ediliyor.

Türkiye "diyalog ortağı"

Pekin'de 2012'de yapılan toplantıda Türkiye ŞİÖ'ye "diyalog ortağı" olarak kabul edildi. Böylece Türkiye, Srilanka ve Belarus'la örgütün 3. diyalog ortağı oldu.







www.biyografi.net (Binlerce Biyografi)