Neşe Yaşın
şair, yazar, akademisyen



12 Şubat 1959 tarihinde Kıbrıs'ın Lefkoşe şehrinde doğdu. Türk Maarif Koleji'nden sonra ODTÜ Sosyoloji Bölümü'nü bitirdi. Lefkoşa'nın Rum kesiminde yaşıyor.

Kıbrıs Üniversitesi Türkoloji Bölümü'nde ders veriyor. İlk şiirlerini, 1978 yılında Türkiye'deki edebiyat dergilerinde yayınladı.

Bazı şiirleri Yunancaya çevrildi. Kıbrıs’ın her iki tarafında tanındı. Kıbrıs’ın yeniden birleşmesi için çalışan gruplar içinde yer aldı.

Kuzey Kıbrıs'ta 'Yılın Sanatçısı Ödülü'nü (1993), Güney Kıbrıs'ta ise 'Özel Kültür Ödülü' (1978) ve 'Anthias-Pierides Ödülü'nü (1998) aldı.


ESERLERİ:

Şiir:
Sümbül ile Nergis (1979)
Savaşların Gözyaşları (1980)
Kapılar (1992)
Ay Aşktan Yapılmıştır (2001)
Bellek Odaları (2005)

Roman:
Üzgün Kızların Gizli Tarihi




AİLE

Kuzey Kıbrıslı yazar ve şair Özker Yaşın'ın kızıdır.




ŞİİR

Büyük Söz

Şiir o büyük sözü söyleyince
bütün silahlar birden susacak
ölmüşlerin hep bir ağızdan söylediği
tarihten çıkıp gelen kalabalığın
akan kanın ve acıların çığlığı olan söz

Çiçek usulca fısıldayacak bu sözü
gökyüzündeki ağlayan bulut
coşkulu dalgaları denizin
asker olmak istemeyen çocuklar söyleyecek

İste o gün
köpüklerden yeni bir aşk doğacak
milliyeti belirsiz

Büyülü sözcükler
susmuş yüreklerin intikamı tarihten
aşkın rüzgarıyla öpüşürken
utancından ölecek savaş

Yarım vatana ihanet
ulaşmaksa bütün vatana
şahane boynuzların olacak milliyetçilik
ihanet edeceğim sana
bütün düşmanlarla sevişip
peşime kanlı ordular koysan da
ihanet edeceğim sana
yeryüzünün bütün kıtalarında

Şiir o büyük sözü söyleyince
bütün pazarlıklar ve görüşmeler bitecek
işsiz kalacak arabulucular

İçinde yıldızları ve nehirleri taşıyan
bütün zamanlardaki sonsuz sevişmeleri
yağmurları denizleri ve sesleri taşıyan
o büyük sözle boyun eğecek tarih

Şiir söyleyince o büyük sözü
ya kurşuna dizilecek bütün şairler
ya da barış inecek toprağa






HAKKINDA YAZILANLAR

Rum meclisine Türk aday
Hürriyet 5 Mayıs 2006
Ömer BİLGE / LEFKOŞA

Ada’nın ikiye bölünmesinden sonra ilk kez bir Rum partisi, Türk yazar Neşe Yaşın’ı meclise aday gösterdi. Birleşik Demokratlar Partisi EDI’den aday olan Yaşın, seçilmesi halinde "barış bakanlığı" kurulmasını isteyecek. 1999’da ÖDP’den İzmir milletvekili adayı da olan Yaşın’a Rum medyası ve seçmenler büyük ilgi gösteriyor.

KIBRIS’ın birleşmesi için uzun yıllardır mücadele eden yazar Neşe Yaşın, Rum kesiminde 21 Mayıs’ta yapılacak parlamento seçimlerinin en ilgi çeken adayı oldu. Eski Rum lider Yorgo Vasiliu’nun onursal başkanlığını yürüttüğü Birleşik Demokratlar’ın adayı Yaşın, Rumlar arasında hızla yükselen milliyetçiliğe engel olmak istediğini belirterek, "Kıbrıslı Rumlar ilk kez bir Türk’e oy verecek" dedi.

Adanın bölünmüşlüğünü protesto ederek 10 yıldır Kıbrıs Rum yönetiminde yaşayan Yaşın, Hürriyet’in sorularını yanıtladı ve seçilme şansının düşük olduğunu vurgulayarak, "1960 Kıbrıs anlaşmalarında Türkler Rumların kontenjanından aday olamıyordu. Ancak İbrahim Aziz adlı bir Türk’ün AİHM’ye başvurması ile bu kural bozuldu. Ardından EDI lideri Mihalis Papapetru bana milletvekilliği teklifinde bulundu. Kıbrıs tarihinde Rum partisinden aday olan ilk Türk’üm. Barış isteyen ve Kıbrıslı Türklere karşı en duyarlı parti EDI’yi bu yüzden hemen kabul ettim" dedi.

Türk ve Rumlar arasındaki ilişkileri konu alan romanlarıyla tanınan ve şiirleri şarkı haline getirilen Yaşın, Rum medyası ve seçmenlerinden kendisini de şaşırtan bir oranda olumlu tepki aldığını vurguladı. Rum kesiminde 1991’deki son parlamento seçimlerinde yüzde 2.6 oy alan EDI’nin Türk adayı Yaşın, Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşlığının yanı sıra, hem Türkiye Cumhuriyeti hem de KKTC vatandaşlığına da sahip olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi:

"1999 yılında Özgürlük ve Demokrasi Hareketi’nden (ÖDP) İzmir milletvekili adayı oldum. KKTC’de ise, Yeni Kıbrıs Partisi’nden milletvekili adayı oldum. Şimdi Rum meclisine girebilmek için EDI’nin adayıyım. Ben solcu bir adayım. Rum siyasetinin sağ kesiminden de büyük ilgi gördüm. Barış için oy verilmesini istiyorum. Bugüne kadar kaybedenlerden yani küçük partilerden aday oldum çünkü küçük partiler daha cesur oluyor. Burada partiler bakanları belirleyemiyor. Ancak seçilirsem, bir ’barış bakanlığı’ kurulmasını isteyeceğim."




www.biyografi.net (Binlerce Biyografi)