Yaşar  Kemal ( 1923)
romancı, yazar



1923 yılında Osmaniye'ye bağlı Hemite köyünde doğdu. Asıl adı 'Kemal Sadık Göğçeli'. Henüz ortaokul sıralarında folklor derlemeleri yapmaya başladı. O dönemde şiirleri Adana Halkevi'nin yayını olan Görüşler dergisinde yayınlandı. Ortaokul son sınıfındayken okulu bırakmak zorunda kaldı. Irgatlık, amelebaşılık, pirinç tarlalarında su bekçiliği, arzuhalcilik, öğretmenlik ve kütüphane memurluğu gibi işlerde çalıştı. Bu arada Ülke, Kovan, Millet ve Beşpınar dergilerinde şiirleri görüldü.

1951 yılında İstanbul'a yerleşti. Cumhuriyet gazetesinde fıkra ile röportaj yazarlığı yapmaya başladı. 'Dünyanın En Büyük Çiftliğinde Yedi Gün' başlıklı röportajıyla Gazeteciler Cemiyeti Özel Başarı Armağanı'nı kazandı. O yıllarda öyküleriyle de ilgi çekti. 1952 yılında 'Sarı Sıcak' adlı öykü kitabı yayınlandı. İlk romanı 'İnce Memed' 1955 yılında çıktı. Bu romanla 1955 yılında Varlık Roman Armağanı'nı kazandı. 1974 yılında 'Demirciler Çarşısı Cinayeti' adlı eseri, Madaralı Roman Ödülü'nü aldı. 1977 yılında 'Yer Demir Gök Bakır' romanı Fransa'da Edebiyat Eleştirmenleri Sendikası tarafından yılın en iyi yabancı romanı seçildi. 'Binboğalar Efsanesi' 1979 yaz dönemi için Büyük Edebiyat Jürisi tarafından seçilen kitaplar arasında yer aldı. 1982 yılında uluslararası Del Duca Ödülü'ne değer görüldü. 1984 yılında Fransa'nın Légion D'Honneur nişanını aldı.

Eserlerinde Torosları, Çukurova'yı, Çukurova insanının acı yaşamını, kan davasını, ağalık ile toprak sorununu çarpıcı bir biçimde ortaya koydu.

28 Şubat 2015 tarihinde İstanbul'da vefat etti.





HABER

Tilda'sını unutamadı
Nuran Çakmakçı/İstanbul
Hürriyet 11 Mayıs 2001

Ünlü yazar Yaşar Kemal, 50 yıllık hayat arkadaşı Tilda'yı unutamadı. Kemal, ‘‘Tilda'nın kaybı bana güç veriyor. Artık yazmaya başladım’’ dedi. Bahçeşehir Üniversitesi Nobel Adayları Araştırma Merkezi'nin açılışı nedeniyle bir konferans veren Kemal, eşi ve kendisiyle ilgili yazılan şiirin okunacağı anons edilince, gözyaşlarını tutamayarak, ‘‘Tilda benim karım değil, kardeşim değil, anam değil’’ diyerek ağlamaya başladı. Konferans Salonu'nu dolduran öğrenci, öğretim üyeleri ve diğer konukların ayakta alkışları arasında hıçkırıklara boğulan Kemal, daha sonra, ‘‘Bu kadar hissiyatlı davranıp ağladığım için özür dilerim. Ancak, 50 yıllık bir beraberlik yaşadım. O ölmeden önce, ‘Biz her şeye katlanarak, namuslu yaşadık' dedim. O, Osmanlı Sarayı'ndan, ben köyden gelmiştik. Ancak, bir insan olduk’’ diye konuştu.




HAKKINDA YAZILANLAR

Deniz Gezmiş'ten Yaşar Kemal'e
Portreler
Oral Çalışlar
Çağdaş Yayınları

Deniz Gezmiş, Yaşar Kemal, Aziz Nesin, Yılmaz Güney, Mehmet Ali Aybar, Sabahattin Ali, Fikret Otyam, Panayot Abacı, Lefter ve... Bu kitapta onların öykülerini okuyacaksınız. Bütün bu portrelerin, bir dönemin güzel bir resini vereceğine inanıyoruz. Bazılarını yakından tanıdınız, bazılarının adını ise hiç duymadınız. Onlar bizi bize anlatıyor. Bir dönemin tanıklığını da içeren bu portreleri beğeneceğinizi umuyoruz.




HAKKINDA YAZILANLAR

İNCE MEMED TARTIŞMASI...
4 Ekim 2002

- TARİH ARAŞTIRMACISI CEZMİ YURTSEVER'İN "ÇUKUROVALI" KİTABI YAYINLANDI

- YAŞAR KEMAL, İNCE MEMED'İN HAYALİ KAHRAMAN OLDUĞUNU, YURTSEVER İSE YAŞADIĞINI, HATTA YAŞAR KEMAL'İN BİR AKRABASI TARAFINDAN YAPILAN İHBAR SONUCU ÖLDÜRÜLDÜĞÜNÜ SAVUNUYOR

- CEZMİ YURTSEVER: "ÇUKUROVALI KİTABI, YAŞAR KEMAL'İN SIRLARINI AÇIĞA VURUYOR"

ADANA (İHA) - Adanalı Tarih Araştırmacısı Cezmi Yurtsever ile Adanalı ünlü romancı Yaşar Kemal arasındaki "İnce Memed" tartışması giderek büyüyor. Yaşar Kemal, roman kahramanı İnce Memed'in yaşamadığını, hayal ürünü olduğunu savunurken, Tarihçi Cezmi Yurtsever ise edindiği bilgi, belge ve görgü tanıklarının ifadelerine dayanarak hazırladığı ve yayınladığı kitabında İnce Memed'in Çukurova'da yaşadığını, hatta Yaşar Kemal'in bir akrabasının ihbarı sonucu yakalanarak öldürüldüğünü iddia ediyor.

İNCE MEMED GERÇEK Mİ HAYALİ Mİ?

Tarihçi Cezmi Yurtsever, yaptığı araştırmaları, bilgi ve belgeleri derleyerek "Çukurovalı" adıyla bir kitapta topladı. Kitap yayınlanmadan kısa süre önce ulusal bir dergiye röportaj veren Cezmi Yurtsever'in açıklamalarına kızan Yaşar Kemal, "Cezmi Yurtsever bir yalancı ve iftiracıdır. Kendisini mahkemeye vereceğim" şeklinde açıklamada bulundu. Cezmi Yurtsever ile Yaşar Kemal arasında alevlenen ve son günlerde iyice doruğa çıkan İnce Memed tartışmaları, Yurtsever'in kitabı Çukurovalı'nın yayınlanması ile yeni bir boyut kazandı. Kitabında, Kadirli ve Kozan yöresinde Cumhuriyet'in ilanından sonra yaşanan ağalar ve eşkıyalar çatışmasının tarihi boyutlarını ele alan Yurtsever'in bulduğu ve yazıya aktardığı bilgiler, Yaşar Kemal'in hayali olduğunu ileri sürdüğü görüşlerle taban tabana zıt düşünceler içeriyor.

Yaşar Kemal ve Cezmi Yurtsever, Kadirli'de doğmuş, yörenin sosyal olaylarının içinde bulunmuş, bilgileri derlemiş, yazıya aktarmış ve görüşlerini kamuoyuna sunmuş iki insan olarak biliniyor. Yaşar Kemal'in dünyaca tanınan ve Nobel'e aday gösterilen İnce Memed adlı kitabının tarihi ve sosyal yönlerini çözümleyen Yurtsever'in kitabında yer alan bilgiler, her iki yazar arasındaki fikir çatışmasının artarak süreceğini gösteriyor.

TARTIŞMANIN GEÇMİŞİ

Yaşar Kemal, romanında, Çukurova'da yaşanan ağalar ve eşkıyalar kavgasında İnce Memed adındaki eşkıyayı destan kahramanı olarak göstermiş, olayları bu çerçevede ele almıştı. Yurtsever ise Kadirli'de yaşanan ağalar ve eşkıyalar kavgasını yaşayan görgü tanıkları, tarihi belgeler ve olaylar esnasında fotoğraf çeken esrarengiz bir kişinin belgelerine ulaşarak, Yaşar Kemal'i kızdıran tartışmaları alevlendiren açıklamalarda bulunmuştu. Yurtsever, Yaşar Kemal'in aşiretinden Kürt Alo'nun muhbirliği sonucu İnce Memed'in Torosların Tuvaras yaylasında öldürüldüğü, mezarının Dikirli Köyü'nde olduğu, İnce Memed'in arkadaşı 31 eşkıyanın af vaadiyle Adana'ya getirilirken henüz bilinmeyen bir nedenle Kozan yakınlarında Tırmılhöyük'te kurşuna dizildiklerini açıklamış, kitabın kapağına koyduğu fotoğrafı da kanıt olarak sunmuştu. Yurtsever'e göre, Çukurovalı kitabı, Yaşar Kemal'in sırlarını açığa çıkarıyor.

Çukurovalı kitabında İnce Memed olayının içyüzünün yanı sıra, Sabancı suikastı, Ermeni Davası, Devlet Bahçeli'nin kökenleri, Atatürk'ün gerçek doğum tarihi gibi güncel ve tarihi olaylara da yer veriliyor.




HABER

Yaşar Kemal'e Fransız nişanı
16.12.2011

Yaşar Kemal'e "Grand Officier dans l'Ordre National de la Légion d'Honneur" takılacak. Nişan, "olağanüstü edebi güzergâhına, tüm eserlerinin içine işlemiş hümanizmaya ve kültürlerin çeşitliliği ile kültürlerarası diyalog hizmetindeki aralıksız hizmetlerine duyulan saygıyı ifade etmek" üzere Yaşar Kemal'e Légion d'Honneur Büyük Şansölyesi Orgeneral Jean-Louis Georgelin tarafından yarın saat 19.00'da İstanbul'daki Fransız Sarayı'nda gerçekleştirilecek törenle takdim edecek. Fransızların en üst düzey nişanının 'Grand Officier' mertebesi takdim edilecek olan Yaşar Kemal'e 1983 yılında aynı nişanın 'Commandeur' mertebesi verilmişti.




HABER

Ermenistan'dan Yaşar Kemal'e nişan!
2 Eylül 2013

Türk edebiyatının usta yazarı Yaşar Kemal’e, Ermenistan Kültür Bakanı temsilcisi Seyranuhi Geghamyan ve milletvekili Aragats Akhoyan’ın içinde yer aldığı bir heyet, Ermenistan Kültür Bakanlığı’nın Krikor Naregatsi Nişanı’nı takdim edecek.

Heyet, yarın saat 11.00’de Yaşar Kemal’i Vaniköy’deki evinde ziyaret ederek, ünlü yazara nişanını teslim edecek. Ermenistan’dan gelen heyet, aynı günün akşamı Cezayir Restoran’da onurlarına düzenlenecek resepsiyona katılacak.

Ermeni kültürünün gelişimi ve korunmasına katkıda bulunan aydın, yazar, entelektüel ve aktivistlere verilen Krikor Naregatsi Nişanı, Yaşar Kemal’e “adalet, insan onuruna bağlılığı, edebiyat alanındaki katkıları ve Ermeni halkının kültürel mirasına yönelik göstermiş olduğu sivil yüreklilik” vesilesiyle verilecek.




HABER

'Yaşar Kemal'in Gayriresmi Portresi'
ntv 29 Ekim 2013

Yapı Kredi Kültür Merkezi'nin düzenlediği 'Yazarın Gayriresmi Portresi' etkinliklerinde Yaşar Kemal ele alınacak.

Yapı Kredi Kültür Merkezi'nin düzenlediği 'Yazarın Gayriresmi Portresi' söyleşileri yeni sezona hızlı bir başlangıç yapıyor.

Sibel Oral ve Elif Tanrıyar'ın hazırladıkları 'Yazarın Gayriresmi Portresi'nin Ekim ayında ele alacağı isim Yaşar Kemal.

Nebil Özgentürk'ün katılacağı etkinlikte, yazarın edebi kimliğinin arkasında yatan insan hikâyeleri de meraklı okurla paylaşılacak.

Son kitabı 'Tek Kanatlı Bir Kuş'un da ele alınacağı etkinlikte Doğan Hızlan, Turhan Günay, Semih Gümüş ve Cem Erciyes de video röportajlarda Yaşar Kemal'i anlatacak.

Etkinlik yarın Beyoğlu Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi'nde saat 18.30'da başlayacak.




HABER

Norveç’ten Yaşar Kemal’e ödül
Zaman 13 Kasım 2013

Her yıl Norveç Edebiyat-İfade Özgürlüğü Akademisi’nin (Bjørnson Akademi) Norveç’in ünlü milli şairi Bjørnstjerne Bjørnson adına verdiği ‘Bjørnson Ödülü’ bu sene Yaşar Kemal’e verildi.

Kemal’e ödülünü, Norveç Edebiyat -İfade Özgürlüğü Akademisi Başkanı Knut Ødegård takdim etti. Ödülün, Norveç Kralı’nın 87 yıl aradan sonra Türkiye ziyaretine denk gelmesi, gerek Türkiye-Norveç ilişkilerinin her alanda gelişmekte olduğuna, gerekse iki ülke arasındaki insanî ilişkilerin gelişimine olumlu katkılar sağlayacağı şeklinde yorumlanıyor. Ödül hakkında Norveç medyasına bazı değerlendirmelerde bulunan Norveç’in dünyaca ünlü tanınmış yazarlarından Thorvald Steen, Yaşar Kemal’i, ‘Anadolu’nun gizli hazinesi’ olarak değerlendirdi.





HABER

Yaşar Kemal’e fahri doktora
11 Kasım 2014

Türk edebiyatının önemli isimlerinden Yaşar Kemal’e İstanbul Bilgi Üniversitesi fahri doktor unvanı veriyor.

12 Kasım 2014 tarihinde Santralistanbul Kampüsü’nde gerçekleştirilecek “Yaşar Kemal Onur Günü”, saat 10.00-18.00 arasında “Binbir Kültürün Elçisi Yaşar Kemal” başlıklı sempozyum ile başlayacak. Sempozyumda akademisyenler, araştırmacılar, eleştirmenler yazarın eserlerini tartışacak. Sempozyumun ardından saat 19.00’da ise Rektör Danışmanı Prof. Dr. Emre Gönen’in sunumuyla fahri doktora töreni yapılacak. Törende, Kemal için hazırlanan video gösteriminin ardından rektör Prof. Dr. Remzi Sanver ve Doğan Hızlan konuşma yapacak.





HABER

Yaşar Kemal hastaneye kaldırıldı
15 Ocak 2015

Yazar Yaşar Kemal, rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldı. Yapılan ilk açıklamada Kemal'in solunum cihazına bağlandığı ve 24 saat bekleneceği ifade edildi. Prof. Dr. Mehmet Akif Karan yaptığı ilk açıklamada, ''Maalesef hayati tehlikesi var şu anda'' dedi.

92 yaşındaki Yaşar Kemal, öğle saatlerinde solunum güçlüğü ve kalp ritim bozukluğu sebebiyle İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne kaldırıldı.

Yaşar Kemal’in solunum desteğine ihtiyaç duyduğu için yapay solunum cihazına bağlı olarak tutulduğu ve uyutulduğu bildirildi.

DOKTORUNDAN İLK AÇIKLAMA

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Akif Karan yaptığı ilk açıklamada, "Solunum yetmezliği var. Solunum cihazına bağlı. Gözlem altında. Şu an göstergeleri iyi. Ama ne olacağını bilmiyoruz. İzliyoruz. Zatürree var gibi görünüyor. Tedaviye iyi cevap verecek diye umuyoruz. Bekliyoruz. 24 saat bekleyeceğiz" dedi.

"MAALESEF HAYATİ TEHLİKE VAR"

Hastanede düzenlenen basın toplantısında Yaşar Kemal'in sağlık durumuyla ilgili bilgiler veren Prof. Dr. Karan, Yaşar Kemal'ın 9 Ocak'tan beri başka bir hastanede tedavi gördüğünü belirterek, dün öğleden sonra hastanelerine getirildiğini söyledi.

Başhekim, “Yaşar Kemal Bey, öğleden sonra solunum sıkıntısı, akciğer enfeksiyonu ve kalp ritmindeki bozukluk şikayetleriyle yoğun bakım ünitemizde tedavi altına alındı. Bilinci kapalı ve solunum sıkıntısı olduğu için solunum makinesine bağlı olarak solunum destek tedavisi yapılıyor. Akciğerlerindeki enfeksiyon nedeniyle diğer tedaviler de uygulanıyor. Yaşlı ve kronik hastalıkları olduğu için ve bu tedaviler de birden fazla nedenlere bağlı olduğu için yakından izlemek gerekiyor. Ciddi bir hastalık tablosu. Ama uygun tedaviler altında, dileğimiz kısa zamanda olumlu cevapları görebilmek. Maalesef hayati tehlikesi var şu anda. 5 gündür başka hastanede tedavi görmekte olan bir hasta. O hastanede uygun tedaviler yapılmış. Bu hastalıklar kolay hastalıklar değil tabii ki. Şu anda solunum cihazına bağlı" dedi.





VEFAT-HABER

Yaşar Kemal vefat etti
28 Şubat 2015

Bir süredir hastanede tedavi gören yazar Yaşar Kemal vefat etti.

Alınan bilgiye göre, akciğer enfeksiyonu ve kalp ritm bozukluğu sebebiyle 14 Ocak'ta İstanbul Üniversitesi (İÜ) İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırılan ve yoğun bakım servisinde tedavi altına alınan Kemal, yaşamını yitirdi.








www.biyografi.net (Binlerce Biyografi)