Refik Hariri
Lübnan Eski Başbakanı, işadamı



1 Kasım 1944 tarihinde Lübnan'ın Sidon şehrinde doğdu. Mütevazı bir çiftçi ailesinin çocuğu idi. İlk, orta ve lise öğrenimini Sayda şehrinde tamamladı. Beyrut Arap Üniversitesi Ticaret Bölümü’nde okudu. Üniversitede öğrenim görürken bir yandan da gazetelerde redaktör olarak çalıştı. Tahsilini keserek 1965'te Suudi Arabistan'a geçti. Orada öğretmen olarak çalışmaya başladı. Suudi Arabistan'da Kral Fahd'ın kız kardeşiyle evlendi.

İş Hayatı

İşi hayatına küçük işlerle başladı. 1969’da CICONEST isimli kendi inşaat şirketini kurdu. Sonra bir Fransız inşaat şirketini satın alarak, büyük ihalelere girmeye başladı. 1970'li yılların ortalarında büyük petrol şirketleriyle iş anlaşmaları imzaladı. Ticaret ve sanayi alanındaki faaliyetlerini, Suudi Arabistan ve Körfez ülkelerinde sürdürdü. Taif Oteli ve bazı kraliyet saraylarının inşaatlarını üstlendi. Bankacılık işine girdi. Lübnan ve Suudi Arabistan'da bazı bankaları satın aldı. Bilgisayar ve yayın dünyasına girdi. Çok kısa bir süre içinde büyük bir servet sahibi oldu. Dünyanın sayılı zenginleri arasına girdi.

Yayıncılık’tan Siyaset'e

Yayın alanında el-Mustakbel televizyonunu satın aldı. Sonra Paris'ten yayın yapan eş-Şark radyosunu satın aldı. Yine aynı dönemde zamanla Arap dünyasının en etkili haftalık yayın organları arasına giren el-Mustakbel dergisini ve Savtu'l-Urube gazetesini satın aldı. Kendi girişimleriyle günlük el-Mustakbel gazetesini çıkardı. Çok geçmeden Arap dünyasının en yaygın günlük gazetelerinden olan en-Nehar'ın hisselerini satın alarak ortak oldu. Daha sonra Suudi Arabistan'daki üç dergiyi satın aldı. Suriye'de 100 milyon dolar sermayeyle bir yayın şirketi kurdu.

Başbakanlık Dönemi

Yayın dünyasındaki etkisiyle, siyasi güç elde etti. 1987 yılında Suudi Arabistan vatandaşı oldu. Lübnan’da büyük yatırımlar yaptı. Beyrut'u yeniden inşa eden adam olarak anıldı. 1992'de Lübnan başbakanı oldu. 1995'e kadar bu görevde kaldı. 1996'da Ulaştırma Bakanı oldu ve 1998'e kadar bu görevi sürdürdü. 2000 yılında Lübnan halkının desteğiyle ikinci kez başbakan oldu. 2004 yılı Ekim'ine kadar da bu görevi sürdürdü. 2002 yılında dünyanın en zengin dördüncü kişisi oldu. Ekim 2004'te bazı konularda, özellikle Suriye çizgisinde bir politika sürdüren cumhurbaşkanı Emil Lahud ile ortaya çıkan ihtilaflardan dolayı istifa etti.

14 Şubat 2005 tarihinde Beyrut'ta düzenlenen bir suikastle öldürüldü.




HAKKINDA YAZILANLAR

Lübnan'ın en zengin adamıydı
Zaman 15 şubat 2005

Eski Başbakan Refik Hariri, ülkeyi 15 yıl boyunca harabeye çeviren ve 1990'da sona eren iç savaşın ardından Lübnan'ı kalkındıran insan olarak biliniyor. Hariri, iç savaş sonrası Lübnan'da 10 yıl boyunca başbakanlık görevinde bulundu. 1992 ile 2004 arasında 5 hükümet kuran Sünni Müslüman Hariri, Ortadoğu'da bitmek bilmeyen çatışmalara rağmen, yabancı yatırımcılar ve sürgündeki Lübnanlıların ülkesinde yatırım yapması için güven telkin etme çabalarıyla tanınıyor. 4 milyar dolarlık servetiyle "Dünyanın en zengin 100 insanı" listesinde olan Hariri'nin Lübnan'da da bir medya imparatorluğu var. Hariri, ekimde hükümetten ayrıldıktan sonra Suriye askerlerinin Lübnan'dan çekilmesi için yürütülen kampanyalarda etkin rol üstlenmişti.



Şam cephesi, Lübnan muhalefetini ‘sürgün general’ ile vurdu
Vesim Bekraki, Beyrut, Cihan Haber Ajansı
Zaman 14.06.2005

Lübnan’daki genel seçimlerin 3. turunda büyük sürpriz yapan eski Genelkurmay Başkanı ve Başbakan Michel Aun’un zaferi, Suriye karşıtı muhalefete darbe olarak yorumlanıyor.

128 üyeli mecliste toplam 58 sandalyenin ayrıldığı Dağlık Lübnan ve Bekaa bölgelerinde Aun ve müttefikleri 21 sandalye kazandı. Genellikle Marunilerin yaşadığı bölgelerde üstün görünen Aun, Suriye karşıtı olmak iddiasıyla ortaya çıkan muhalefetin ‘hiçbir programı’nın bulunmadığını söyledi. İlk iki turda Suriye yanlısı ve karşıtı cephe başa baş sonuç elde etmişti. Şam yanlısı Hizbullah ve müttefikleri de dün kazandıkları 10 milletvekilliği ile sandalye sayısını 33’e yükseltmiş durumda. Eski Başbakan Refik Hariri’nin oğlu Saadettin Hariri’nin listesini de içinde bulunduran Dürzi lider Velid Canbolat’ın liderliğindeki ittifak da önceki günkü seçimlerde kazandığı 27 vekillikle sandalye sayısını 46’ya yükseltti. Son tur öncesi kilit önemdeki 3. tur sonuçlarının Suriye karşıtı cephe için büyük darbe olduğu ve muhalefetin parlamentoda çoğunluğa sahip olmasını önleyebileceği yorumları yapılıyor. General Aun, Suriye yanlısı Cumhurbaşkanı Lahud’un görevden alınmasına soğuk yaklaşıyor. 1980’lerin sonlarında başbakanlık da yapan Aun, Suriye’nin çekilmesine yönelik kampanya yürütenlerin başında geliyordu. 1988 Eylül’ünde geçici hükümetin başına geldiğinde Suriye’nin çekilmesini isteyen Aun, Ekim 1989’da azledilmesine rağmen görevi bırakmayı reddetti. Taraftarları Kasım 1990’da Suriye güçlerine yenilince Aun, Fransa Büyükelçiliği’ne sığındı. Fransa’daki 14 yıllık bir sürgün hayatının ardından, Suriye askerlerinin çekilmesi sonrası Mayıs 2005’te ülkesine geri döndü.



www.biyografi.net (Binlerce Biyografi)