Kadir Koçdemir ( 1964)
İyi Parti Bursa Milletvekili


Eskişehir Eski Valisi



1964 yılında Bursa'nın Orhaneli ilçesinde doğdu. Çanakkale-Gökçeada Atatürk Öğretmen Lisesi'ni (1981) ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ni (1985) bitirdi. Lisan öğrenmek ve kamu yönetimi stajı için Almanya'da (1987/88) bulundu. Jean-Monnet bursu ile Hamburg Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde (1991/92) Avrupa Birliği ve idare hukuku konularında lisansüstü; İnönü Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde (1994/96) yüksek lisans öğrenimi gördü. Kamu Diplomasisi Kursu (1998) ve Milli Güvenlik Akademisi'ni (1999) bitirdi. Azerbaycan Vektör Uluslararası İlim Merkezi tarafından Azerbaycan-Türkiye arasındaki kardeşlik ilişkilerinin geliştirilmesindeki faaliyeti ve Türk medeniyetinin inkişafındaki hizmetleri sebebiyle fahri doktora unvanı (2004) verildi. Hacettepe Üniversitesi Atatürk İlke ve İnkılapları Enstitüsü'nde Modern Milli Devlet ve Küreselleşme konulu teziyle doktora programını (2004) tamamladı. Çeşitli üniversitelerde ders ve konferanslar verdi, tebliğler sundu.

Mülki idare amirliği mesleğine Ağrı Kaymakam Adayı olarak (1986) başladı. Eskipazar (1989/92), Kulp (1992/94), Afşin (1994/96) kaymakamlıkları, Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü Daire Başkanlığı (1996/98), Genel Müdür Yardımcılığı (1998/2000) ile Burdur valiliği (2000/2003), merkez valiliği ve Eskişehir vali vekilliği (2003) ve Elazığ Valiliği (2003-2006) görevlerinde bulundu. 2011 yılında Eskişehir valisi olarak atandı. 2013 yılı Mayıs ayında Merkez'e alındı.

İyi düzeyde Almanca ve orta düzeyde İngilizce bilmektedir. Telif, çeviri kitap ve makaleleri vardır. Evli ve 4 çocuk babasıdır.




ESER-AYRINTI

Milli Devlet ve Küreselleşme Anlamı Değişen Sınırlar
Kadir Koçdemir
Ötüken Neşriyat / Araştırma-İnceleme Dizisi

Millî devlet, ortaçağ Avrupa'sında siyasî yönetim biçimlerinin çözemediği dört önemli meseleyi çözmüştü:

1. Refah: Ekonomik kalkınma ile gelir dağılımında adalet arasında rızayı sürekli kılacak bir dengenin tesisi.
2. Güvenlik: Ödüllendirme ve cezalandırma mekanizmalarının hesaplanabilir olduğu bir ortamın yaratılması ve muhafazası.
3. Kimlik: Aidiyet, entegrasyon, müşterek bir biz duygusu ve motivasyonun tesisi.
4. Meşruiyet: İrade oluşturma, karar alma ve icra süreçlerine demokratik katılımın sağlanması.

Fiilen yaşanan âlemin büyümesiyle, 1990'lardan itibaren şartlar dört fonksiyon bakımından ortaçağa benzemeye başladı. Millî devletin gücü (egemenlik) aşındı. Sınırların anlamı değişti. Yeni sınırlar tesis edildi. Gelir dağılımı bozuldu. Güvensizlik ve belirsizlik hakim oldu. Kimlik parçalanması ve toplumsal çözülme yayıldı. Demokratik meşruiyet sorgulanır, parlamentolar belli merkezlerde yazılan senaryoları oynayan tiyatrolar olarak görülür oldu.

Kitap, küreselleşme adı verilen süreç ile millî devlet arasındaki ilişkileri tarihî perspektifle ele alıyor. Çünkü, pek çok şey değişse de, bir arada yaşamanın temel gerekleri geçerliliğini korumaktadır.

Yeni döneme, modern millî devlet kurma projesini tamamlayamadan ve tarihî perspektiften mahrum biçimde giren Türkiye bakımından sürecin doğru okunması hayatî önem taşımaktadır. Çalışma bu alanda bir ilktir ve tahlillerde önemli bir boşluğu dolduracaktır.
(Tanıtım Yazısından)

Türkçe
496 s. -- 2. Hamur-- Ciltsiz -- 12 x 20 cm
İstanbul, 2004, 1. Basım
ISBN : 9789754374902




ESER-AYRINTI

Küreselleşme Koordinatları Okumak
Kadir Koçdemir
Ötüken Neşriyat / Araştırma-İnceleme Dizisi

Hepimize sirayet eden çaresizlik ve can sıkıntısının sebebi, soruları belirleyenlerin kavramlarıyla düşünmekten kurtulamamaktır.

Bu kavramların en etkilisi küreselleşmedir. Muhalif hareket kadar dahi küresel bir süreç olmayan küreselleşme bir kader değildir. Olan bitenin engellenmesi ve etkilenmesi mümkün olmayan bir 'kader'e bağlanması bazılarını sorumluluktan kurtarsa da, küreselleşme perspektifleri kolonileştiren, belli menfaatlere meşruiyet kazandıran, irade oluşturma, karar alma ve icra süreçlerinden milli devletleri ve insanları dışlayan, insanların kendilerini ilgilendiren konularda söz haklarını gasp eden bilinçli bir projedir.

Kitap, yaşanan değişim ve dönüşümlere, bizim koordinatlarımızdan bakıyor. Gelişmeleri, kırkayaklar ile kırkağızların, görünürde birbirleriyle çatışan gerçekte aynı amaca hizmet eden gündem ve kavramlarına mahkum olmadan ele alıyor.

Küreselleşme projesini tarihi perspektif içinde ele alan yazara göre yaşadığımız dönem 1914 öncesi ile önemli benzerlikler göstermektedir. İkinci sanayi devrimi yaşanmaktadır ve güç paylaşımını bu belirleyecektir. Birlikte yaşamak için her zamankinden çok daha güçlü sebepleri olan bu toplum, aidiyet ve milli kimliğin idraki, meşruiyetin temini ve ikinci sanayi devrimine hazırlanmak için güçlü bir devlete muhtaçtır.

Koordinatları okumak, yeni perspektiflere açılmak, çaresizlik ve can sıkıntısından kurtulmak isteyenler bu kitapta bir şeyler bulacaklardır.
(Arka Kapak)

Türkçe
318 s. -- 1. Hamur-- Ciltsiz -- 12 x 20 cm
İstanbul, 2002
ISBN : 9789754373837
318 s.



www.biyografi.net (Binlerce Biyografi)