Mevhibe İnönü
İsmet İnönü'nün Eşi



1897 yılında İstanbul’da doğdu. Babası Süleyman Zühtü Bey, annesi Ayşe Saadet Hanım’dı. Aile Bulgaristan’ın Ziştov kasabasından “93 Harbi” diye bilinen 1877-1878 savaşından sonra İstanbul’a göç etti.

O yılların kargaşası içinde ancak ortaokula kadar okudu. 1916’da komşuları olan Hacı Reşit Bey ve Cevriye Hanım’ın oğlu Kurmay Albay İsmet Bey’le 19 yaşındayken evlendi. İsmet Bey o sıralar 32 yaşındaydı.

İsmet Bey evliliğinden 21 gün sonra Diyarbakır’a gitti. Oradan genç eşine sık sık mektuplar yazdı. Bir ara İstanbul’a geldi ama tekrar savaşa gitti. 1918 yılında Mondros Ateşkes Antlaşması'ndan sonra İstanbul’a Harbiye Nezareti Müsteşarlığına tayin edildi.

Evlilikleri ancak bu aylarda bir düzene girdi. İstanbul işgal altındaydı. 1919’da ilk çocukları İzzet doğdu. Oğlu üç aylıkken İsmet Paşa Anadolu’ya Mustafa Kemal’in yanına gitti.

Kurtuluş Savaşı'nın başlaması ile Mevhibe Hanım da İstanbul’dan ayrılarak Hacı Reşit Bey ailesi ile beraber zorlu bir yolculuktan sonra Karadeniz üzerinden Malatya’ya geldi. İzzet iki yaşında burada öldü. Kısa bir süre Konya’da kaldıktan sonra aile İzmir’e geçti.

1923’de Mevhibe Hanım 2. Lozan konferansı çalışmalarını sürdüren İsmet Paşa ile İsviçre’ye gitti. 1924’de İzmir’de oğlu Ömer doğdu. Cumhuriyetin ilk başbakanı olan İsmet Paşa 1925’de eşini Ankara’ya aldırdı ve sonradan Pembe Köşk diye bilinen Çankaya’daki bir bağ evine yerleştiler.

1926’da Erdal ve 1930’da Özden bu evde dünyaya geldi. 1938’de İnönü Cumhurbaşkanı seçilince aile Çankaya Köşkü'ne taşındı. 1950 seçimlerinden sonra Mevhibe Hanım, kısa bir süre Ayten Sokak’ta oturdukları iki katlı ev hariç, hayatının sonuna kadar Pembe Köşk’te yaşadı.

1938’e kadar başbakan ve 1938-1950 arası Cumhurbaşkanı eşi olarak toplum önünde oldu. Daha sonraki yıllarda sade kişiliğiyle anıldı.

Atatürk’ün emri ile 1927’de Pembe Köşk’te cumhuriyetin ilk balosunu verdi. İkinci Dünya Savaşı sırasında hastabakıcılık kurslarına devam etti.

Türkiye Yardım Sevenler Derneği ve Türk Kadınlar Birliği gibi sosyal amaçlı kuruluşlarda kurucu olarak çalıştı.

İsmet İnönü muhalefet lideri olunca da gene eşinin yanında yurdu baştanbaşa onunla dolaştı.

7 Şubat 1992 tarihinde vefat etti.

Mevhibe İnönü beş torun ve on torun çocuğuna sahipti.




HAKKINDA YAZILANLAR

Cumhuriyet tarihinin ikinci "first lady"si

Cumhuriyet tarihinin ikinci "first lady"si İsmet İnönü'nün eşi Mevhibe Hanım'dı. Eşine olan düşkünlüğüyle tanınan Mevhibe Hanım için köşke yıllarını vermiş emeklilerden biri, "Gördüğüm hanımefendiler arasında kocasına en tutkunu Mevhibe Hanım'dı. Paşa biraz rahatsız olsa, Mevhibe Hanım bütün gün yukarından aşağıya inmezdi" diyerek bu bağlılığı ifade ediyordu.

Eşinin kıyafetlerini diken terzi İzzet'le de şahsen görüşür, kumaşları kendi beğenirdi.

Mevhibe Hanım'ın en büyük zevki, her sabah eşi ile birlikte ata binmekti. Köşkün en genç ve en şık ev sahibesiydi. Özel işlerinde de Lütfiye adlı genç bir kız bakardı. Ahbaplarıyla da politika dışı, gerçek bir yakınlığı vardı. Araba kullanmayı da sever, kayınvalidesi Cevriye Hanım'ı alarak sık sık gezmeye giderdi.

Otomobil kullanmaya Lozan'da başlamış ve bir kadın şoförden ders almıştı.

Mevhibe Hanım çocuklarının hiçbir zaman resmi davetlere, cumhuriyet balolarına katılmalarını istemedi. Onlar hep büyükanneleri ve dadıları ile ayrı bir hayat sürdüler. Ailenin en büyük eğlencesi akşamları hep beraber salonlardan birinde kurulan sinema perdesinde film seyretmekti. Mevhibe İnönü, 11 Kasım 1938 - 22 Mayıs 1950 tarihleri arasında Çankaya Köşkü'ne evsahibeliği yaptı.




www.biyografi.net (Binlerce Biyografi)