Mesut Yılmaz ( 1947)
Türkiye Cumhuriyeti Eski Başbakanı


Anavatan Partisi Eski Genel Başkanı



1947 yılında İstanbul’da doğdu. İstanbul Erkek Lisesi’ni bitirdi. 1971 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Maliye ve İktisat Bölümü’nden mezun oldu. 1972-1974 yılları arasında Almanya’nın Köln Üniversitesi İktisadi ve Sosyal Bilimler Fakültesi’nde yüksek lisans çalışması yaptı. 1975-1983 yılları arasında kimya, tekstil ve ulaştırma sektörlerinde, çeşitli özel şirketlerde yönetici olarak görev aldı. 1983 yılının Mayıs ayında kurulan Anavatan Partisi’nin kurucu üyesi ve genel başkan yardımcısı oldu. Aynı yıl kasım ayında yapılan genel seçimde Rize Milletvekili seçildi. Birinci Özal Hükümetinde enformasyondan sorumlu Devlet Bakanlığına atandı ve Hükümet sözcülüğü yaptı. 1986 yılında Kültür ve Turizm Bakanı oldu. Bu dönemde Türkiye-Federal Almanya ve Türkiye-Yugoslavya Ekonomi Karma Komisyonları’nın Başkanlığını yürüttü. 29 Kasım 1987 seçimlerinde yeniden Rize Milletvekili seçildi. İkinci Özal Hükümetinde Dışişleri Bakanlığına atandı. Akbulut Hükümetinde üstlendiği bu görevden 20 Şubat 1990 tarihinde istifa etti. 15 Haziran 1991 tarihinde yapılan Anavatan Partisi Büyük Kongresinde Genel Başkanlığa seçildi.

Kurduğu hükümet, 5 Temmuz 1991 tarihinde TBMM Genel Kurulunda güvenoyu aldı. 20 Ekim 1991 günü yapılan genel seçimlerden sonra ana muhalefet partisi lideri oldu. 24 Aralık 1995 günü yapılan genel seçimler sonrası Anavatan Partisi ile Doğru Yol Partisi tarafından oluşturulan 53.Hükümetin Başbakanı olarak görev yaptı. 20 Haziran 1997 tarihinde 55.Hükümeti kurmakla görevlendirildi. 55'nci Hükümet 12 Temmuz 1997 günü TBMM Genel Kurulu'nda güvenoyu aldı. 17 Ocak 1999 tarihinde T.C. Başbakanlığı görevinden ayrıldı.

18 Nisan 1999 günü yapılan genel seçimlerden sonra kurulan 57'nci hükümet'te 13 Temmuz 2000 tarihinden itibaren Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı olarak görev yaptı. 1988 yılından sonra Avrupa Demokrasi Birliği Genel Başkan Yardımcılığı yaptı. Almanca ve İngilizce biliyor. Evli ve iki çocuk babası. 22 Temmuz 2007 Genel Seçiminde, Rize'den Bağımsız Milletvekili seçildi.

30 Ekim 2020 tarihinde İstanbul'da vefat etti.




HABER

Mesut Yılmaz'ın annesi son yolculuğuna uğurlandı
14.06.2012

Eski başbakanlardan Mesut Yılmaz'ın önceki gün hayatını kaybeden annesi Güzide Yılmaz (87), son yolculuğuna uğurlandı.Teşvikiye Camii'nin avlusunda Mesut Yılmaz, eşi Berna Yılmaz, oğulları Yavuz ve Hasan Yılmaz, kardeşi Turgut ve eşi Claudia Yılmaz'ın da aralarında bulunduğu aile üyeleri, taziyeleri kabul etti. Cenaze törenine, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, CHP milletvekilleri Aydın Ayaydın ve Ensar Öğüt, eski bakanlar Hasan Gemici, Işın Çelebi, Hüsamettin Özkan, Yaşar Okuyan, Güneş Taner, Bahattin Yücel, Yüksel Yalova, Trabzonspor Kulübü Başkanı Sadri Şener, Galatasaray Yönetim Kurulu Üyesi Abdurrahim Albayrak, eski Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Haluk Ulusoy, işadamları Mustafa Koç, Yılmaz Ulusoy, Cem Hakko, Erdoğan Demirören'in de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı. Güzide Yılmaz'ın cenazesi, Edirnekapı Sakızağacı Şehitliği'ne defnedildi.




HABER

Mesut Yılmaz’ın oğlu firmasını Yunan adalarına taşıyacak
Hürriyet 10 Temmuz 2013

Ortakları arasında eski başbakan Mesut Yılmaz’ın oğlu Hasan Yılmaz’ın da bulunduğu Comfort Food Services (CFS) İstanbul Yatırım AŞ. rotayı yurtdışına çevirdi.

Türkiye’de Quick China, Nişantaşı Elio ve Elio Sedef yatırımlarını yapan grup, yurtdışına açılacak.

CFS Yatırımcısı Albert Özmizrahi, İstanbul’da Sedef Adası’nda açtıkları Sedef Elio benzeri bir mekanı yurtdışına açmak istediklerini açıkladı. Özmizrahi, “Elio konsepti çok sevildi. Bu deneyim ve tecrübeyi neden yurtdışına taşımayalım diye düşünmeye başladık. Önümüzdeki süreçte Yunanistan veya Fransa’da bir Elio şubesi açmayı istiyoruz. Çalışmalarımız devam ediyor. Bu bölgelerin mevsimsel ve maliyet avantajlarından da yararlanabileceğimizi düşüyoruz. Çünkü yurtdışında mekan açmak Türkiye’de açmaktan çok daha kolay” diye konuştu.

3 yıl önce Sedef’e açtı

Sedef Elio’yu üç yıl önce açtıklarını aktaran Özmizrahi, geçen yıl 20 bin kişiyi ağırladıklarını, bu yılki hedeflerinin ise 25 bin olduğunu kaydetti. Albert Özmizrahi, şunları söyledi: “Müşteri hedefini geçen yıla oranla daha yüksek tutmamıza karşın, Gezi Parkı olayları pek çok sektörü olduğu gibi yeme-içme sektörünü de olumsuz etkilerdi. İnsanlar eğlenmek istemiyordu. Ancak mayıs ayını çok iyi geçirdik. Geçen mayıs ayına çok daha iyi iş yaptık. Eylül sonuna kadar hedefimiz ise 25 bin müşteriyi ağırlamak.”

Bilişimde de yatırım yapacaklar

Sedef Adası’nda üç yıldan bu yana hizmet veren Elio Sedef restoran, dört ayrı mutfağı tek bir menüde topladı. Günaydın Et’in etlerini, İskele Balık’ın meze ve balıklarını, Elio’nun İtalyan lezzetlerini, Quick China’nın sushilerini bir arada sunuyor.

Albert Özmizrahi, yeni alanlarda yatırımı da düşündüklerini belirterek, bilişim ve televizyon yapımcılığı alanında da girişimler başlatmayı düşündüklerini önümüzdeki günlerde bunların ayrıntılarını açıklayacaklarını söyledi.




HABER

3. HAVA LİMANI İNŞAATINDAN MESUT YILMAZ ÇIKTI!
Hürriyet 12 Haziran 2015

Eski Başbakan Mesut Yılmaz'ın oğulları Emir Hasan ve Mehmet Yavuz Yılmaz, 3. havalimanının hafriyat işine girdi.

Yapımı devam eden ve ilk etabının 29 Ekim 2017'de açılması hedeflenen 3. havalimanında yüzlerce kamyon, iş makinesi son sürat çalışıyor. Alandaki göletler doldurulurken, bir yanda da yüksek tepecikler tıraşlanıyor. Yeni havalimanında şu an işin en büyük kısmını hafriyat oluşturuyor. Dile kolay tam 7 bin 650 hektarlık taş, toprak, maden, göletleri kapsayan dev bir alandan bahsediyoruz.

Hürriyet'ten Sefer Levent'in bugünkü köşesinde yazdığına göre bu dev arazide hummalı bir şekilde çalışan hafriyat şirketlerinden biri ise süpriz bir aileye ait. Eski Başbakan ve eski Anavatan Partisi Genel Başkanı Mesut Yılmaz'ın iki oğlu kurdukları hafriyat şirketiyle şu anda havalimanı inşaatında iş yapıyor. Hatırlanacağı üzere 3. havalimanı ihalesi 3 Mayıs 2013'te yapılmıştı. Kıyasıya çekişmenin yaşandığı ihalede en yüksek teklifi 22 milyar 152 milyon Euro'yla Limak­Kolin­Cengiz­Mapa­Kalyon (CMLKK) Ortak Girişim Grubu vermişti. İhale, Cumhuriyet tarihinin en büyük ihalesi olmuştu. 2009 yılında CFS İstanbul Yatırım A.Ş'yi kurarak gıda sektörüne adım atan Mesut Yılmaz'ın oğulları Mehmet Yavuz ve Emir Hasan kardeşler restoran işinde başarılı olamayınca 2013 yılında havalimanı ihalesi gerçekleşir gerçekleşmez ibreyi hafriyat işine çevirdi.

Şirketin resmi internet sitesinde yer alan bilgilere göre CFS İstanbul Yatırım A.Ş, 2013 yılında Efe Logistics Group ile birlikte CMLKK tarafından inşa edilen 3. havalimanı inşaatında hafriyat alanında çalışmaya başladı. 10 milyon 100 bin lira sermayeli CFS İstanbul'da Yavuz ve Hasan Yılmaz kardeşler yarı yarıya hissedar durumda.

Hafriyat işini beraber yaptıklarını belirttikleri Efe Logistic Group (Efe Worldwide Lojistik ve Dış Ticaret A.Ş.) şirketinde de iki kardeş hissedar. Efe Logistic'in büyük ortağı yüzde 50 hisse ile İbrahim Behram. Şirkette Yavuz Yılmaz'ın yüzde 15, Emir Yılmaz'ın ise yüzde 10 hissesi var. Azeri işadamları Mirfalakh Jabbarov yüzde 17, Javid Sadigov ise yüzde 8 hisseye sahip. Bu şirketin sermayesi ise 1 milyon lira. Yine şirketin internet sitesinde yer alan fotoğraflardan inşaat alanında çalışan kamyonların üzerinde Yılmaz kardeşlerin her iki şirketinin de marka olarak beraber yer aldığı görülüyor.




HABER

Mesut Yılmaz, Erdoğan'ın iftarında
Hürriyet 5 Temmuz 2015

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Ramazan başladığından beri her gün bir iftar organizasyonuna katılıyor. Kiminde misafir ama daha çok ev sahibi. Beştepe iftar sofralarının en büyük özelliği toplumun değişik kesimlerini buluşturması. Son olarak geçen haftanın başında eski siyasetçiler o sofranın konuğuydu. Türkiye’nin bir dönemine damga vuran eski başbakanlardan Mesut Yılmaz ve Yıldırım Akbulut gibi isimlerin de yer aldığı 500’den fazla konuğun katıldığı bu iftar çok konuşuldu. Arkadaşlarımız Nuray Babacan ve Turan Yılmaz da Ankara Kulisi için o iftarın perde arkasını araştırdılar. Bakın neler öğrendik:
Projenin perde arkasındaki ismin üç dönem kuralı nedeniyle milletvekili olamayan, Beştepe Sarayı’nın yeni müdavimi Binali Yıldırım olduğu ortaya çıktı. Beştepe’nin iftar programları netleştirilirken son dakikada eski milletvekillerine de iftar yemeği verilmesi fikri gündeme geldi. Binali Yıldırım, merkez sağ partilerden eski milletvekili, bakan ve başbakanların da mutlaka davet edilmesini önerdi. Hatta bakan ve başbakanları, bu arada Hikmet Çetin’i bizzat kendisi arayıp davet etti.

C1 - B1 MASALARI

Eski milletvekilleri aranırken herhangi bir kriter uygulanmadı. AK Partililer ve ilk akla gelen merkez sağ siyasetçiler çağrıldı, ulaşılamayanlar listeye konulmadı. İftar günü gelip çattığında, yemek salonunun girişinde görevlilere nerede oturacaklarını soran eski başbakan ve bakanlara “BM” yanıtı verildi. Diğer masalar için C1, B1 gibi numaralar olduğunu görenler haliyle “BM nedir” diye sormayı ihmal etmediler. Aldıkları yanıt “Baş Masa” oldu. Zaten BM yazan masaya yöneldiklerinde, Cumhurbaşkanı ile oturacaklarını fark ettiler. Eski başbakanlar BM’de olunca gözler eski başbakanlardan Tansu Çiller’i de aradı. Ancak Çiller yoktu. Mesut Yılmaz ise Beştepe’den aranınca yurtdışına çıkma planını iptal ederek iftara katıldı ama Tansu Çiller “Yurtdışında olacağım” diyerek katılmayacağını bildirdi. Hazırlıklar sırasında “Hayatta olan başka başbakan var mı” diye sorulunca 12 Eylül 1980 darbesinin başbakanı Bülend Ulusu da akla geldi ancak halk tarafından seçilmediği, darbe döneminde başbakanlık yaptığı için iftara davet edilmedi.

Davetli listesinde geçen yasama dönemi haklarında soruşturma komisyonu kurulan bakanların dördü de yer alıyordu.

BAYRAKTAR İFTARDAYDI

Ancak katılımcılar Egemen Bağış, Zafer Çağlayan, Muammer Güler’i salonda göremediler; Erdoğan Bayraktar ise iftardaydı. İftar yemeğinin toplam 528 kişilik davetli listesi vardı. Kimler yoktu ki... Ağırlık eski AK Partililerdeydi. Eski RP’lilerin de bulunduğu listenin sürprizi ise ANAP ve DYP’lilerdi. İlk dikkat çekenler eski ANAP’lı başbakanlar Yıldırım Akbulut ve Mesut Yılmaz oldu. Erdoğan da bu iki ismi BM’de sağ ve sol yanına oturttu. ANAP’lı bakanlar Mehmet Keçeciler, Oltan Sungurlu, Işın Çelebi, Eyüp Aşık, Ekrem Pakdemirli, Ülke Güney, Vehbi Dinçerler, Cengiz Altınkaya ve Ali Talip Özdemir, DYP’li eski bakanlardan Cavit Çağlar, eski DSP’li bakan Hakan Tartan da davetliler arasındaydı. AK Partili eski Meclis başkanları Cemil Çiçek, Bülent Arınç, Mehmet Ali Şahin ve Köksal Toptan ile birlikte bütün bu isimlerin bazıları da Erdoğan’ın “Baş Masa (BM)” diye işaretlenen masasında yer aldı. SP’nin eski Genel Başkanı Recai Kutan ile Hasan Celal Güzel de yine BM’de konuk edildiler. İftara davet edilmenin kriterleri tam olarak netleşmiş değil. Ak Parti ve ANAP ağırlığı biraz öne çıkmış gibi gözüküyor. Buna karşılık Cumhurbaşkanlığı kaynakları, “Bu ilk iftardı, ramazan bitmeden düzenlenecek ikinci iftara ilkine davet edilmeyenler katılacak” diyerek “Hemen gönül koymayın” mesajını veriyor.




HABER

Mesut Yılmaz'ın oğlu Yavuz Yılmaz hayatını kaybetti
Hürriyet 16 Aralık 2017

Eski başbakan Mesut Yılmaz'ın oğlu Yavuz Yılmaz hayatını kaybetti. Beykoz Konakları'ndaki evinde silahla vurulmuş halde bulunan 38 yaşındaki Yavuz Yılmaz'ın intihar ettiğinden şüphe ediliyor.

Haberi ABD'de alan Mesut Yılmaz acilen Türkiye'ye dönmek üzere harekete geçti. Komşuların ifadesi üzerine evden tek el silah sesi duyuldu.

Eski Başbakan Mesut Yılmaz'ın büyük oğlu Yavuz Yılmaz'ın, Beykoz Konakları'ndaki evinde yatağında başından vurulmuş halde bulundu. Korumalar, dün akşam saatlerinde Yılmaz'ı eve bıraktıklarını sabah saatlerinde de dışarı çıkmak için tekrar eve geldiklerini söylerken, "Kapıyı çalmamıza rağmen açmadı. Bunun üzerine kendisine telefonla ulaşmaya çalıştık. Ancak telefonu da açmayınca şüphelenip çilingir çağırdık. Çilingir kapıyı açtığında kendisini şakağından vurulmuş halde bulduk. Silah başucundaydı" dediler. Olay yerine gelen polis ve sağlık ekiplerinin incelemeleri üzerine Yavuz Yılmaz'ın hayatını kaybettiğini belirlendi. Polis diğer ihtimallere karşı kamera kayıtlarını incelemeye aldı.




VEFA-HABER

Mesut Yılmaz yaşamını yitirdi!
30.10.2020

Eski Başbakanlardan Mesut Yılmaz yaşamını yitirdi. 73 yaşındaki Yılmaz uzun süredir akciğer kanseri tedavisi görüyordu.

Yılmaz 11 yıl Anavatan Partisi Genel Başkanlığı, 3 defa başbakanlık yaptı. Yılmaz ayrıca Dışişleri ve Kültür-Turizm Bakanlığı görevlerini de üstlenmişti.

Yılmaz uzun süredir yoğun bakımda tedavi görüyordu.

Mesut Yılmaz'ın geçen yılın Ocak ayında yaptırdığı rutin sağlık kontrolünde akciğerinde tümöre rastlanmıştı. Ocak ayında yapılan operasyon sonucu kanserli tümör temizlenmişti.






www.biyografi.net (Binlerce Biyografi)