Yılmaz Tekin
eski istibaratçı, yazar



1948 yılında babasının görevli olduğu Erzurum'da doğdu. İlk ve orta öğrenimini İstanbul ve Ankara'da tamamladı. AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksekokulu'nu bitirdi. 1971 yılında İngiltere - Cambridge'de 2 yıl süreyle dil eğitimi aldı. Kısa bir süre EBA'da (Ekonomik Basın Ajansı) çalıştı. Askerlik görevini Askeri Yargıtay Başkanlığı'nda tamamladı.

1974 yılı sonlarında Milli İstihbarat Teşkilatı'na müracaat etti. Uzun yıllar Türkiye'nin değişik yörelerinde görev yaptı. Sağlık sorunları nedeniyle görevinden ayrıldı. Londra'da tedavi oldu. 1998 yılında emekli oldu.


ESERLERİ:

Bir Gizli Servis Mensubunun Anıları Çuvaldız-1
Bir Gizli Servis Mensubunun Anıları Çuvaldız-2

Yılmaz Tekin
Ümit Yayıncılık

Bir Gizli Servis Mensubunun Anıları Çuvaldız-1 kitabı ile Türkiye'de bir ilke imza atan Yılmaz Tekin, sizlere bu kez Çuvaldız-2 (Olgunlaştıran Yıllar) kitabıyla sesleniyor.

Bilindiği gibi Çuvaldız-1 kitabı çıktıktan bir süre sonra MİT'in Adalet Bakanlığına başvurusu üzerine Ankara Başsavcılığınca toplatılmış, ardından Ağır Ceza Makemesinde 7,5 yıl hapis istemiyle açılan davadan yazar ve yayıncı beraat etmişlerdi.

Yargılama sürecinde, meslekte yaşadıklarını "anılardan yola çıkarak" öyküleştiren Yılmaz Tekin, "Kalem Artığı Öyküler" kitabıyla bu türde de gerçeklerin özel ince mizah çizgisiyle okurlara aktarılabileceğini kanıtlamıştı.

Elinizdeki kitap, yazarın daha önce çalıştığı Teşkilat'taki anılardan hareketle çuvaldızını çekinmeden kullandığı ilk kitabı olan Çuvaldız-1'in "öz be öz gerçek" devamı...

Bu kitabın okuduğunuzda, gergeden avına çıkıp, otel odasında karafatmalarala boğuşmanın, postacı olup ev ev mektup dağıtmanın, MİT'çi olmadığı halde o kimliğe bürünen görevlilere dert anlatmanın, boş zamanlarda oturup şifreli mesaj hazırlamanın havasına siz de kendinizi kaptıracak; gerçeklerin traji-komik gizemine ulaşarak kendinizin de oyunun bir parçası olduğunuzu anlayacaksınız.

Çuvaldız-2 bir solukta okuyacağınız bir kitap.
(Arka Kapak)




HAKKINDA YAZILANLAR

Yılmaz Tekin

Anılarını yazmaya karar verdiğinde değişik bir yol benimsemiş ve hemen hemen hiç kimsenin yapmadığı bir tarzda MİT'in gizli bilgilerini ve orada yapılan çalışmaları anlatmak yerine işin mizahi yönünü ön plana çıkaran, istihbarat elemanlarının da birer "insan" olduğunun altını çizen, gülümsetirken düşündürmeyi hedef alan güler yüzlü bir kitap yazarak zorlayıcı ve engelleyici onca unsura rağmen tüm cesareti ve insani duygularıyla kamuoyunun karşısına çıkmıştır.

Ancak bu çıkış yine de kitabının toplatılmasına onun ve yayıncısı Ümit Gürtuna'nın Ankara Ağırceza Mahkemesi'nde 7.5 yıl ağır hapis cezasıyla yargılanmalarına engel olmamıştır. Tek celsede biten duruşmada yargının kararı; "Hiçbir gizli bilgiyi içermediği ve devlet sırrını ifşa etmediği" tarzında olmuş böylelikle ve kitap ve sanıklar aklanmışlardır.




www.biyografi.net (Binlerce Biyografi)