Ana Sayfa Kategoriler Editör İletişim  

   Alfabetik Arama
A B C Ç D
E F G H I
İ J K L M
N O Ö P R
S Ş T U Ü
V Y Z



   Ekstra
     müstear isimler
     peygamberler
     Asr-ı Saadet'te Türkler
     basında biyografi.net
     Biyografi Nedir?
     neden biyografi.net
     sizin biyografiniz
     cv nasıl hazırlanır ?
     genel biyografi kitapları
     takma adlar
     editör



 Linkler 
   Biyografi Tv
   facebook/Biyografi Net
   twitter.com/biyografinet
   Biyografi Atölyesi
   boğazdaki aşiret
   biyograf
   biyografi kitabı
   mahmut çetin yazıları
   www.biyografianaliz.net
   biyografimarket.com

   Biyografi Arama

  

isim ara soyadı ara
 
   
   

     Biyografi Market İçerik  
KİTAP BİYOGRAFİ
 Portre Anlatı
 Günlük
 Biyografi Dosya
 Mektup
 Kronoloji
 Kim Kimdir
 Anı-Hatırat
 Otobiyografi
 Biyografi Genel
 Şecere
 Biyografik Araştırma
 Gezi-Seyahat
 Biyografik Roman
 Biyografik Şiir
FOTOĞRAF
 Görsel Kitap
 Biyografik Fotoğraf
 Şehir Fotoğraf
 Tarihi Eser Fotoğraf
  SAHAF KİTAP
  KAYNAKÇA
 Kaynak Tarama-Kupür
 Bibliyografya
 DVD-CD-VCD
 Biyografi Belgesel
 KİTAP GENEL
 Türkçe Dil Öğretimi
 Kaynak-Çeviri

Daha Fazlası BiyografiMarket.com'da



Facebook da paylaş Twitter da paylaş Live da paylaş

Saime İnal Savi

şarkiyatçı, akademisyen, hayırsever


Prof. Dr. Saime İnal Savi



1 Kasım 1934 tarihinde Kastamonu'da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Ankara´da tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Klasik Şark Dilleri Bölümünden 1962 yılında mezun oldu. Aynı yıl Türk Dil Kurumuna Başyazman olarak atandı. Bir yıl sonra Hindistan hükümetinden aldığı bursla gittiği Aligarh İslam Üniversitesinde yüksek lisansını tamamladı. 1965 yılında İran hükümetinden aldığı bursla Tahran Üniversitesinde başladığı doktora öğreniminin ardından 1969'da Edebiyat Doktoru unvanını aldı. Aynı tarihte adı geçen fakültenin Osmanlı Devri İran Edebiyatı, Türkçe ve Osmanlıca alanlarına Öğretim Görevlisi olarak atandı. Bu görevinin yanı sıra İran Saray Bakanlığı'na bağlı Pehlevi Kütüphanesi Türkçe bölümünün sorumluluğunu üstlendi.

İran Şehinşahlığı'nın 2500. Kuruluş Yıldönümü münasebetiyle "İnsanlık Hizmetinin Gönüllü Ordusu"ndaki çalışmaları dolayısıyla Majeste Şehinşah'ın emriyle Saray Bakanlığı tarafından Anı-Madalya ile ödüllendirildi.

1972'de Türkiye´ye döndü. Aynı yıl Atatürk Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi'ne Farsça Öğretim Görevlisi olarak atandı. 1976'da aynı üniversitenin Edebiyat Fakültesi Arap-Fars Dili ve Edebiyatı Bölümünde Dr. Asistan olarak görev aldı. 1981'de araştırmalarda bulunmak üzere bir yıllığına Amerika´ya gitti. Çalışmalarını Pennsylvania Üniversitesi (Philadelphia) Edebiyat Fakültesi Şarkiyat Bölümünde sürdürdü.

1982-1986 yılları arasında Yardımcı Doçent olarak görev yaptı. 31.10.1983 tarihinde Fars Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalında Doçent unvanı ile görev yaptı.

1988-1991 yılları arasında Birleşmiş Milletler'de görev yaptı. 30.09.1991 tarihinde üniversiteye döndü. 23.09.1993 günlü Kararname ile profesörlük kadrosuna atandı. Türk Anneler Derneğinin Erzurum Şubesini kurup başkanlığını yaptı. Derneğin genel merkezi tarafından Onursal Başkanlık ile ödüllendirildi. 01.07.1997 tarihinde emekliliğe ayrıldı.

1997-2007 yılları arasında Gazi Üniversitesi Kastamonu Eğitim Fakültesi ve Fen-Edebiyat Fakültesi'nde dersler verdi.

Türkçe, Farsça ve İngilizce kitapları, makaleleri ve çevirileri, yurt içi ve yurt dışında katıldığı bilimsel toplantılarda sunulmuş bildirileri vardır. Kendi adına, eğitime %100 Destek Projesi kapsamında 12 derslikli okulu 2005 yılında yaptırdı. Ahirete götüremeyeceklerini bu dünyada eğitim için harcadığını ifade etti. Bu hizmeti ve bilimsel çalışmaları dolayısıyla 2008 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi Üstün Hizmet Ödülü ile taltif edildi.

Prof. Dr. Saime İnal Savi 91 yaşında 28.08.2021 tarihinde vefat etti.





VEFAT-HABER

Saime İnal'ı kaybettik
www.aciksoz.com.tr
30 Ağustos 2021

Kastamonu’nun yetiştirdiği en önemli değerlerinden Prof. Dr. Saime İnal Savi hayatını kaybetti.

Kastamonu’nun yetiştirdiği en önemli değerlerinden Prof. Dr. Saime İnal Savi hayatını kaybetti. 91 yaşındaki hayırsever ve eğitimci Saime İnal, geçtiğimiz gün rahatsızlığına yenik düşerek sevenlerini yasa boğdu.




HAKKINDA YAZILANLAR

PROF.DR. SAİME İNAL SAVİ’NİN KÜLTÜR, BİLİM IŞIKLARI HİÇ KARARMAYACAK
Kastamonu Gazetesi 16 Eylül 2021

29 Ağustos 2021 tarihinde yüz akımız bilim insanlarımızdan Prof.Dr. Saime İnavSavi’yi kaybettik. Cenazesi, 30 Ağustos 2021 Pazartesi günü Nasrullah Camisi’nde kılınan ikindi ve cenaze namazlarının ardından Okmeydanı Mezarlığı’ndaki aile kabristanında toprağa verildi. Biz pandemi dolayısıyla ne yazık ki Ankara’dan Kastamonu’ya gelemedik ama fatihalarımızı, dualarımızı yollamayı ihmal etmedik. Eksik olmasınlar, Kastamonu gazetemizin değerli yazarları Mustafa Afacan ve Mine Özgür’ün anma yazıları ve söyleşisini, vefat ve defin haberlerini gazetemizden okuduk. Teselli bulduk. Kızı, başarılı bilim insanı Karabük Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Fatma Zehra Tan’la ilgili yazımızı iyi ki 3 Temmuz 2021 Cumartesi günü Kastamonu gazetemizdeki köşemizde yayımlamışız.

Prof.Dr. Saime İnal Savi’nin özgeçmişini, başarılarla dolu akademik hayatını bundan yaklaşık bir yıl önce 30 Ağustos 2020 tarihinde kaybettiğimiz ağabeyim Özdemir Tan’la birlikte kaleme aldığımız on ciltten oluşan Gurur Kaynağımız Kastamonulular adlı biyografi ansiklopedimizin önce I. Cildinde (Ankara 2004, s.158-159) sonra da düzeltilmiş, genişletilmiş hâliyle II. Cildinde (Ankara 2004, s.168-169) yayımlamıştık. Bizden sonra Dr. Mustafa Eski’nin 2008 yılında yayımladığı 20. Yüzyılda Kastamonu Kadınları (Ankara 2008, s.121-123) kitabıyla Mine Özgür’ün 2011 yılında kendisiyle yaptığı söyleşide (Prof.Dr. Saime İnal Savi’nin Anısına, 30 Ağustos 2021 tarihli Kastamonu gazetesinde yeniden yayımlanmıştır) daha geniş bilgi bulunmaktadır. Kendisiyle 2001 yılında Ankara’da düzenlenen “Kastamonulu İki Yazar Oğuz Atay ve M. Atâ Anbarcıoğlu” toplantısında tanışıp dostluğunu kazanmak için çırpındığım (Bu toplantının kitabı, tarafımdan baskıya hazırlanmış, Prof.Dr. Saime İnal Savi, Dr. Dilek Yalçın imzalarıyla Ankara’da yayımlanmıştır.) Saime Abla’nın ardından bir anma yazısı yazmak benim için bir vefa borcuydu. Bu borcu; hayatını, çalışmalarını anlatmak yerine örnek alınacak davranışlarını yazarak yerine getirmek istiyorum. Bu arada Gurur Kaynağımız Kastamonulular’da belirtilmeyen bazı hususları da eklemiş olmakla mutluyuz. Önce eklemeler:

C. Kimlik Belgesine göre doğum tarihi ve yeri 21 Kasım 1934 Kastamonu’dur. Oysa, kendi açıklamasına göre 26 Şubat 1930 tarihinde babası Ahmet Hilmi İnal Bey’in noterlik yaptığı İnebolu’da doğmuştur. Annesi ev kadını Hacer Hanım’dır. Ailenin on birinci çocuğu olup kardeşlerinden sadece ağabeyi Mazhar ve ablası Zehra yaşamıştır.

Babasının asıl mesleği müstantik (sorgu hâkimi) idi. 1934 yılında aile Kastamonu merkeze gelip Ballıkzade Ahmet Mahir Efendi’nin konağında (şimdi yok) kirada oturdular. İlkokula, şimdi Gazi Paşa İlkokulu adını alan Murat Bey İlkokulunda başladı.
6 Aralık 1938 tarihinde Cumhurbaşkanı İsmet İnönü Kastamonu’ya ilk yurt gezisini yaptığında şehrin girişinde kendisini çiçekle karşılayan 8 yaşındaki kız Saime İnal’dı.

Aile abla Zehra’nın yüksek öğrenim görmesi için 1939 yılında Ankara’ya göçtü. Saime İnal, ilk, orta ve yüksek öğrenimini Ankara’dayaptı. Akademik hayatını Erzurum Atatürk Üniversitesinde Fars Dili ve Edebiyatı Profesörü olarak 1997’de tamamlayıp emekliye ayrıldı.

1939 yılında ayrıldığı Kastamonu’ya yıllar sonra ilk defa 11-18 Aralık 1994 tarihleri arasında İlk Kadın Mitinginin 75. Yıl Dönümü dolayısıyla düzenlenen sempozyum ve “Türk Kadınının Bugünü ve Yarını” konulu panelde konuşma yapmak üzere geldi. Yaş sınırından 1997’de emekli olunca da merkeze tamamen yerleşti.

2005 yılında 18 derslikli Prof.Dr. Saime İnal Savi Anadolu Lisesini (şimdi Sosyal Bilimler Lisesi) yaptırıp Kastamonu Millî Eğitim Müdürlüğüne armağan etti. Bu büyük inşaat dolayısıyla evini satıp kiraya çıkmak zorunda kaldı. Bu hizmeti, 2005 yılında TBMM Üstün Hizmet Ödülü ile değerlendirildi.

Prof.Dr. Saime İnal Savi ardında hiç kararmayacak sönmeyecek ışıklar bıraktı:

Önce kızı Prof.Dr. Fatma Zehra Tan’ı iyi bir öğrenim görüp akademisyen olması için destekledi. Kendi bilim ışığını kızına aktardı. Üniversitedeki öğrencileri, kızı ve kızının öğrencilerinin nesilden nesile aktardıkları, aktaracakları bilim ışığı sonsuza dek yanacak.

Yaptırıp Millî Eğitim Müdürlüğüne armağan ettiği 18 derslikli lisede (şimdiki adı Prof.Dr. Saime İnal Savi Sosyal Bilimler Lisesi) öğrenim gören her öğrenci bir ışıktır. Bu ışıklar T.C. ilelebet yaşadığı sürece yüce milletimizi, vatan topraklarımızı aydınlatacaktır.

Burs verip yetiştirdiği öğrenciler için de aynı duygu ve düşünceleri paylaşıyoruz.

Bir bilim insanı, akademisyen olarak Türk bilim dünyasına kazandırdığı kitap ve makaleleri de birer ışıktır. Bunlar içinde Kastamonu’yla ilgili olanları yakından biliyoruz: Kastamonulu İki Yazar: Oğuz Atay-M. Ata Anbarcıoğlu (Dilek Yalçın ile, Ankara 2001), Kastamonu’nun Yetiştirdiği Şairlerden Nedret Hanım (Ankara 2008).

Kitaplığını Kent Tarihi Müzesinin açıldığı yıl bu müzeye bağışlamıştı. Sonra geri alıp başka bir kuruluşa bağışladığını biliyorum. Kuruluşun adını bilmediğimden yazamıyorum. Nereye bağışladıysa, bu kitaplıktan yararlanacaklara, Saime Hanım bilim ışığından mutlaka bir parça aktarmış olacaktır.
Allah’ın rahmeti üzerinde olsun! Mezarı ışıkla dolsun! Mekânının cennet olacağından hiç şüphem yok.











Siz de biyografi.net'te yer alabilirsiniz
"
İyi ki, biyografi.net var!" 



biyografi.net
    İngilizce Biyografi
   English Biography

    ünlü kadınlar

   Nasreddin Hoca
  ben de biyografi.net'teyim
  fıkralardan seçmeler



   Makaleler
   Trabzon'un Kültürel Yüzü
   Lozan Delegeleri
   İdlib şehitleri
   BULGARİSTAN TÜRK YAZARLARININ BULGARCA ESERLERİ
   Afrika Kitaplığı
   Rusya'daki en etkili 100 Müslüman listesi
   Teröre karşı 1071 akademisyen
   Irak’ta Türkmen Partiler
   Millî Birlik Komitesi Üyeleri
   KKTC Başbakanları

  Biyografik Takvim
ocak şubat mart
nisan mayıs haziran
temmuz ağustos eylül
ekim kasım aralık

    Tanıtım

    Tanıtım


   İletişim
BİYOGRAFİ NET YAYINCILIK
Tel: 0542 235 72 49



[email protected]

Etimesgut Vergi Dairesi
11512253662
Tasarım: Nihat Çeliker www.webofisi.com  

 

Ana Sayfa İletişim Künye Bu Sayfayı Yazdır Sık Kullanılanlara Ekle E-ticaret
Powered By Webofisi.com