|
Hughette Bouffard Eyüboğlu
doktor, yazma sanatçısı
1940 yılında Malartic, Quebec Eyaleti, Kanada'da doğdu. 1959 yılında Laval Üniversitesi Tıbbi Teknoloji Bölümü'nden mezun oldu. 1976 yılında İstanbul Üniversitesi Farmakoloji Bölümü'nde doktora yaptı.
Dr Eyüboğlu New Jersey, ABD Morristown Memorial Hastanesi'nde Eastview, Kanada, Marie Monfort Hastanesi, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İç Hastalıkları ve Farmakoloji Anabilim Dalı Klinik ve Ottawa Genel Hastanesi'nde çalıştı.
Hematoloji, İmmunoloji, Onkoloji ve Farmakoloji konusunda çeşitli yayınları vardır. O Radyo-biyoloji dalında lisansüstü çalışmalar yaptı. Montreal (Kanada) Kardiyoloji Enstitüsü'nde bir kitap yayınladı: Hematoloji laboratuvar teknikleri.
Uluslararası Kadınlar Derneği kurucu üyesidir. Türkiye'de yabancı eşlerin yasal statüsünü geliştirmek için yoğun bir şekilde çalışmıştır. olmayan müslümanların mezar hakları için çalıştı.
English Biography
Dr. Eyuboglu was born in Malartic, Province of Quebec, Canada in 1940.She graduated from the Laval University of Medical Technology in 1959 and from the University of Istanbul, Department of Pharmacology with a Ph.D. in Medical Sciences in 1976.Dr. Eyuboglu has worked at the Ottawa General Hospital, St-Louis Marie Monfort Hospital in Eastview, Canada, at Morristown Memorial Hospital in New Jersey, USA, at Laleli Teshis Klinigi , Cerrahpasa Medical school, Clinic of Internal Medicine and Department of Pharmacology and Cagdas Saglik Tes.Medical Center for Oncology patients in Istanbul, Turkey.
She has various publications in Hematology, Immunology, Oncology and Pharmacology/ She has done post graduate work in London (Canada) in Radio-biology, and in Montreal (Canada) at the Institute of Cardiology on the mast cells.She has published a book on laboratory techniques in Hematology.
She is the founding member of International Women of Istanbul and of the Network of Foreign Spouses.She has worked intensively to improve the legal status of the foreign spouses and for the burial rights of non-Moslems in Turkey.She was invited to work on the commission preparing the new law proposal on the work of foreigners in Turkey.She conducted and published a research on culture shock.She has written a memoir on her experience as a foreign bride in Turkey.The book is awaiting publication in Canada and Turkey.
HABER
Bedri Rahmi’nin Kanadalı gelini
Anadolu’yu ‘yazı’yor
ABDURRAHMAN BÜYÜKKESKİN
Zaman 23 Ekim 2012
Eyüboğlu: “Anadolu’ya özgü bu sanatın yok olmasını istemiyorum”
Zengin bir yazma koleksiyonuna sahip Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun gelini Hughette Bouffard, yazmacılığı yaşatmak için ne varsa yapıyor. Yazmacılık dersleri veren Hughette, “Anadolu’ya özgü bu sanatın yok olmasını istemiyorum” diyor.
Hughette Bouffard Eyüboğlu, ressam ve şair Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun Fransız asıllı Kanadalı doktor gelini. Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun 1976 yılında vefatından sonra eşi Mehmet ile 36 yıl boyunca yazmacılık işini sürdüren Hughette, 3 yıl önce de eşini kaybedince bu yolda tek başına kalmış. Ama Türkiye’ye gelince tanıştığı bu sanat dalından gönül bağını koparmamış. Zengin bir yazma koleksiyonuna sahip olan kayınpederinin kara kalemle ve fırça boya ile yaptığı yazmaları kalıp üzerine aktararak geleneksel el sanatını modern teknikle buluşturmuş.
Bununla da yetinmeyen Hughette, eşi ve kayınbabasından kültürel miras kalan geleneksel yazmacılığı yaşatmak için şimdilerde şehir şehir dolaşarak kurs veriyor. Gelin Eyüboğlu’na göre, yazmacılık sabır isteyen bir el sanatı. Strafor üzerinde kalıp çıkarmayı ‘İğne ile kuyu kazmaya’ benzeten Eyüboğlu, sert köpük üzerinde ısıtılmış iğne ile ‘Dım dım’ ismini verdikleri kalıpları ipek ve pamuk kumaşlara baskı yaptıklarını söylüyor.
Hughette Eyüboğlu, merhum eşiyle birlikte 200 farklı desende hazırladıkları yazmaları 15 yıl içinde 12 ayrı ülkede 100 sergi açarak sergilemiş. Almanya, ABD, Fransa, Belçika, Çin, Avusturya, Hollanda, İsveç, İsviçre, Macaristan, Kanada ve İngiltere’de açtıkları Yazma Şenliği’nde, insanların yazmaları görünce hayranlık içinde incelediklerini aktarıyor ve şöyle konuşuyor: “Türkiye’de gençler ‘yazmacılık’ nedir diye sorduğunda şaşkınlık geçiriyor ve üzülüyorum. Anadolu’ya özgü bir el sanatının göz göre göre yok olmasını istemiyorum. Usta çırak ilişkisi içinde kayınbabam ve eşimden öğrendiğim yazmacılığı oğlum S.Rahmi Eyüboğlu ile de yaşatmaya çalışacağım.”
Hughette Bouffard Eyüboğlu, yazmacılık sanatının kendisini kabul ettirdiği tek şehrin Tokat olduğunu aktarıyor. Ancak Eyüboğlu’na göre, oradaki yazmacılık yerini fabrikayla seri üretime bırakmış durumda. Yani gelenekselliğini kaybetti. Yaptıkları her desene hat sanatının yaşaması için Osmanlıca yazarak mühürlerini vurdurduklarına işaret eden Kanadalı gelin, yazmacılığı yaşatma çağrısında bulunuyor: “Ülkemizde yüzlerce müze var. Her türlü hediyelik eşya oralarda satılıyor, fakat geleneksel el sanatlarımıza özgü el emeği göz nuru eserler yer bile almıyor.”
Müzeleri gezen turistlerin ülkelerine dönerken bize özgü kalıcı hediye alamadıklarına işaret eden Hughette, bu kapsamda müzeler için yazma hazırladıklarını kaydediyor. Evlerimizdeki masa örtüsü, yatak örtüsü, giysilerimiz, şal ve başörtülerin birbirinden güzel yazmalarla süslenebileceğine işaret eden Hughette, “El ele verelim ve bu güzel el sanatını öldürmeyelim.” diyor.
|
Siz de biyografi.net'te yer alabilirsiniz "
İyi ki, biyografi.net var!" |
|