|
Selahattin Demirtaş
HDP Eski Eş Genel Başkanı
10 Nisan 1973 tarihinde Elazığ'ın Palu ilçesinde doğdu. Babasının adı Tahir, annesinin adı Sadiye'dir. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. Serbest avukatlık yaptı. İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi Yönetim Kurulu Üyeliği ve Şube Başkanlığı görevlerini yürüttü. Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) ve Uluslararası Af Örgütü'nün Türkiye şubesi üyeliklerinde bulundu. Orta düzeyde İngilizce biliyor. Evli ve 2 çocuk babası.
HABER
Demirtaş: PKK her türlü silahlı eylemi bırakmalı
19 Haziran 2012
BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Hakkari'de meydana gelen terör saldırılarının ardından açıklama yaptı. Demirtaş, "PKK her türlü silahlı eylemi bırakmalı" dedi.
HABER
BDP Kışanak ve Demirtaş'la devam edecek
14 Ekim 2012
BDP eş başkanlığına Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak seçildi.
"KCK" operasyonları nedeniyle çok sayıda yöneticisi tutuklanan BDP'nin olağanüstü kongresi tamamlandı.
Ahmet Taner Kışlalı salonunda yapılan kongrede konuşmaların ardından seçime gidildi. 1191 delegeden 654'ü oy kullandı. Oylama sonucunda 650 oyla Demirtaş, genel başkanlığa seçildi. 4 oy geçersiz kaldı.
BDP'nin yaptığı uygulama gereği eş başkanlığa da Gültan Kışanak seçildi.
Kongrede 80 kişilik PM de seçildi. PM'de milletvekilleri Adil Kurt, Altan Tan, Sabahat Tuncel, Ayla Akat, Demir Çelik, Hasip Kaplan, Roboski Katliamı'nda ailesinden 7 kişiyi kaybeden Ferhat Encü, Abdullah Öcalan'ın kardeşi Mehmet Öcalan, akademisyen Özgür Sevgi Göral de yer aldı.
80 kişilik PM listesi şöyle: Gültan Kışanak, Abdullah Kaya, Abdurrahim Atilla, Adil Kurt, Adnan Etli, Ali Damar, Ali Ürküt, Altan Tan, Arife Çınar, Ayhan Karabulut, Ayla Akat, Ayla Yıldırım, Cemil Elden, Cihan Sincar, Demir Çelik, Diren Yağan, Diyadin Fırat, Emir Ali Çelebi, Faruk Sağlam, Ferhat Encü, Ferhat Tarhan, Filiz Koçali, Gülçin İsbert, Güngör Alp, Hamit Geylani, Hasip Kaplan, Haydar Kılıçoğlu, Hayri Ateş, Hüseyin Dağ, Hüseyin Gevher, Hüseyin Gözen, Hüseyin Koçuk, Hüseyin Tanas, Hüseyin Altun, Hüseyin Güngör, İhsan Coşkun, İnan Kızılkaya, Kemal Peköz, Kenan Şen, Kibriye Evren, Kutbettin Saltan, M. Nezir Karabaş, M. Sıddık Akış, Mehmet Aslan, Mehmet Öcalan, Mehmet Ayhan, Mehmet Sait Üçlü, Mehmet Zekikoç, Meliha Varışlı, Mehmet Doymaz, Meral Danışbeştaş, Mihdi Perinçek, Mukaddes Kubilay, Naile Bali, Nazmi Gür, Necla Yıldırım, Nezir Gülcan, Nimet Sezgin, Nuri Duman, Nursel Aydoğan, Osman Ergin, Özgür Sevgigöral, Pelin Yılmaz, Pınar Akdemir, Rabia Tekeş, Rahşan Engin, Ramazan Yıldız, Saadet Becerikli, Sabahat Tuncel, Selahattin Esmer, Sırrı Sever, Sinem Coşkun, Şaban Roşan Işıktaş, Şehbal Şenyurt Arınlı, Ulaş Koparan, Veli Büyükşahin, Veli Haydar Güleç, Yıldız Çelik, Yüksel Mutlu ve Zarife Atik.
52 kişilik yedek PM üyeleri ile Merkez Disiplin Kurulu ve Yedek Disiplin Kurulu üyeleri de seçildi.
AKADEMİK SİYASİ DANIŞMA KURUL OLUŞTURULDU
BDP Akademik Siyasi Danışma Kurulu da oluşturuldu. Kurulda şu isimler yer aldı: "Sosyolog-yazar İsmail Beşikçi, Doç. Dr. Fikret Başkaya, Avukat Yusuf Alataş, araştırmacı-yazar Faik Bulut, siyasetçi Akın Birdal, Prof. Dr. Büşra Ersanlı, Prof. Dr. Nazan Üstündağ, Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu, yazar Kemal Parlak, yazar Naci Kutlağ, yazar Ömer Ağın, eski TİP milletvekili Tarık Ziya Ekinci, Av. Feridun Yazar, yazar Erdoğan Aydın, yazar Ayşegül Akış Devecioğlu.
HABER
Demirtaş: Özerk bölge istiyoruz
14 Ekim 2012
BDP'nin 2. Olağanüstü konuşan BDP Genel Başkanı Demirtaş, 15-20 bölgeden oluşmuş özerk yönetim bölgeleri önerdiklerini söyledi.
Demirtaş, "Bu etnik temelli bir bölge değil. Sosyo-ekonomik, kültürel durumuna göre 15-20 bölge olabilir" diye konuştu.
Barış ve Demokrasi Partisi'nin (BDP) 2. Olağanüstü Kongresi yapıldı. Kongrede Selahattin Demirtaş, yeniden genel başkanlığa seçildi.
HABER
BDP YENİ MYK ÜYELERİ VE GÖREV DAĞILIMI
24 Ekim 2012
Eylem programının hayata geçirilmesi noktasında tüm PM üyelerinin görevlendirildiği belirtilirken BDP MYK (Merkez Yürütme Kurulu) üyeliklerine şu isimlerin getirildiği bildirildi. Ayhan Karabulut (Örgütlenmeden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı), Mehmet Ayhan (Eğitimden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı), Filiz Koçali (Basın ve Yayın İşlerinden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı), Hamit Geylani (Seçim ve Propaganda İşlerinden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı), Meral Danış Beştaş (Hukuk ve İnsan Haklarından Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı), Demir Çelik (Yerel Yönetimlerden Sorulu Eş Genel Başkan Yardımcısı), Yüksel Mutlu (STÖ ve Siyasi Partilerden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı), Nazmi Gür (Dış İlişkilerden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı), Abdurrahim Atilla (Genel Sayman), Nuri Duman (MYK) (Gençlik Meclisi Sözcüsü), Pelin Yılmaz (MYK) (Kadın Meclisi Sözcüsü), Nursel Aydoğan (MYK), Hüseyin Koçuk (MYK), Ferhat Tarhan (MYK), Necla Yıldırım (MYK), Faruk Sağlam (MYK), Kemal Peköz (MYK), Hayri Ateş (MYK), Mihdi Perinçek (MYK).
HABER
Demirtaş anjiyo oldu
13 Mart 2013
Geceyi Diyarbakır Memorial Hastanesi Kardiyoloji Servisi'nde geçiren BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın sabah saatlerinde anjiyo olduğu öğrenilirken, sağlık durumunun iyi olduğu ve bugün taburcu edilebileceği bildirildi.
HABER
Demirtaş: Çözüm sürecinin ikinci aşamasının ilk müzakeresini gerçekleştirdik
21 Haziran 2013
BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Hükümet ile yaptıkları son görüşmenin kendileri açısından çok büyük umutlar ortaya çıkarmadığını belirterek, "Görüşmelerde henüz somut bir aşama kat edilmiş değil. Son yaptığımız görüşmede de somut bir aşama kat etme durumuna gelmedik maalesef. Ama bu sürecin tıkandığı ve ilerlemediği anlamına gelmiyor. Görüşmeler sürüyor, İmralı’da devletin Öcalan görüşmeleri sürüyor. Biz de hükümet ile görüşmelerimizi sürdüreceğiz" dedi. Sürecin tıkanması halinde görüşmeleri Öcalan’ın kesebileceğini belirten Demirtaş, İmralı’ya gidiş-gelişler konusundaki sorunun çözüldüğünü düşündüklerini söyledi.
HABER
Demirtaş: İstifa söz konusu değil
Milliyet 8 Ekim 2013
Selahattin Demirtaş, yerel seçimlerden sonra eş başkanlıktan istifa edeceği haberlerine yanıt verdi. BDP Eş Başkanı, "Böyle bir durum söz konusu değil" dedi.
'İSTİFA SÖZ KONUSU DEĞİL'
HDP, BDP'den ayrı değildir, bizim partimizdir. Gelecekte hepimizin içinde olacağı bir harekttir. PArtimizin her politikası bizim için ortak kuruldur. Kadın kotası partimizde ilkesel bir duruştur. Kadın belediye başkanı adaylarımızı olacak. Türkiye'de ilk defa bir kadın büyükşehir belediye olacak.
Partimizde eşbaşkanlık konusunda tartışma yok, istifa söz konusu değil, ama biz koltukları babamızdan miras almadık, halkın emantidir. Biz de yeri geldiğinde halkın emantini iade etmeyi biliriz. Seçime kadart gündemimize olağanüstü kongre kararı yoktur. Hiçbir dönem partimizi kişilere bağlı olmadı. Kişilere şahıslara bağlı bir mücadele yürütmüyoruz. Koltuk sevdalısı yöneticiler değiliz. Yeri zamanı geldiğinde biz de bütün yöneticiler gibi teslim edeceğiz. Seçim sonrası ortaya çıkacak tabloya göre partimizi güçlendirmek iöin elimizden geleni yapacağız. Bizim BDP'den ayrılma gibi bir durumumuz olmaz. Biz bu hareketle doğduk, öleceksek de bu hareketin içinde olacağız. Partimizde istifa tartışmaları gibi bir durum söz konusu değil, ama değişiklik her zaman yaşanmıştır. Bugün Diyarbakır'dayım, çübkü hastanede devam eden bir tedavim vardı. BDP'de kriz durumu söz konusu değil."
HABER
Demirtaş, Ermeni Taşnaklarla yanyana
Razi CANİKLİGİL/NEW YORK
Hürriyet 7 Kasım 2013
BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş’ın, Washington’daki temasları sırasında, Ermeni diasporasının en milliyetçi kanadı olan Taşnaklarla da bir araya geldiği ortaya çıktı.
Demirtaş’ın “Ermeni Devrimci Federasyonu” büro üyesi Hagop Der Khatchadourian’ın başkanlık ettiği heyet ile 20 Ekim’de Ermeni diasporasının ABD’deki en güçlü çatı organizasyonu olan ANCA’nın ofisinde görüştüğü öğrenildi. Khatchadourian heyetler arası görüşmeyle ilgili şunları söyledi: “Görüşmede Ermeni-Kürt işbirliği imkanları ele alındı. Ayrıca ilişkilerin geliştirilmesi ve Batı Ermenistan toprakları (Ermenilerin talep ettikleri Türkiye toprakları) ve Kürdistan ile ulusal ve demokratik hedefler açısından yararlı bir diyalog fırsatı sundu.” Demirtaş, Washington’daki temasları hakkında Türk medyasına yaptığı açıklamalarda Ermenilerle görüşmesi konusunda herhangi bir bilgi vermemişti.
HABER
Demirtaş: Ayrılmak bir seçenektir, bağımsızlık bir seçenektir
1 Kasım 2013
Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Diyarbakır’da yaptığı konuşmada Kürtler için ilk kez ‘ayrılmak’ ve ‘bağımsızlık’tan bahsetti.
Dicle Toplumsal Araştırmalar Merkezi (DİTAM) tarafından düzenlenen Tigris Diyaloglar ve Çözüm Süreci Takip Projesi toplantısı yapıldı. Diyarbakır’ın Sur ilçesi Green Park Otel’de yapılan toplantıya BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Mithat Sancar, Hüseyin Yayman, Deniz Zeyrek ve Abdulkadir Selvi konuşmacı olarak katıldı.
KÜRTLER İÇİN AYRILMAK BİR SEÇENEKTİR
Ortadoğu’nun değişikliğe uğradığı bir dönemde artık bu meseleyi kararlı bir masada çözebileceklerine dair inancının tam olduğunu anlatan Demirtaş şunları söyledi:
“Hiçbirimizin gideceği ne başka toprak vardır, ne yer vardır. Birlikte yaşamanın hukukunu oluşturacağız. Kürt halkının kendi geleceğini tayin etme hakkı var. Ama bir halk kendini yönetime katamazsa bir statü olarak varlığını sürdüremezse ortada eşitlikten bahsedemezsiniz. Kürt halkı bu hakkını nereden alıyor meşruiyeti bile tartışmaya gerek yok, anavatanı bu topraklarda yaşıyor. Türk’ün kendisini yönetme hakkı var.
Devlet kademelerinde devleti bir erk olarak yönetme hakkı var. Kürdün de olacak. Eşitlik budur aynı zamanda. Bunun modelini tartışalım. Ayrılmak bir seçenektir. Bağımsızlık bir seçenektir. Bir halk olarak bir ulus olarak Kürt halkı kendi geleceğini tayin ederken bu şıkkı bu şeçeneği kullanma hakkı da var. Federasyon bir seçenektir. Kürt halkı kendi geleceğini federasyondan yana kullanabilir. Özerk yönetim modeli ber seçenektir.
EYALET DE OLUR
Ya da eyalet bir seçenektir. Bizim BDP olarak sayın Öcalan’ın PKK lideri olarak ortaya koyduğu birlikte yaşabileceğimiz birbirimize düşman olmadan eşitliği özgürlüğü sağlayacak bir modeldir özerklik. Çünkü ötesi evet Kürt’ün hakkıdır ama Kürt’e geleceğini tayin hakkını ille de bu yönde kullanacağı hiçbirinin ipotek koyma hakkı yoktur.
Özerklik modelini konuşmak tartışmak istiyoruz. Demokratik özerklik projemizi parlamentoda tanıttık. O dönem başbakan dahil olmak üzere biz Türkiye’nin topraklarında kimseye ameliyat yaptırmayız denildi.
HABER
Demirtaş: Eşbaşkan olmayacağım
Milliyet 23 Nisan 2014
BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, Cumhurbaşkanı olacak ismin Türkiye'deki bütün kimlikleri, inançları, değişik toplumsal kesimleri temsil etme gücüne sahip olması gerektiğini belirterek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu özelliklere sahip olmadığını söyledi.
Demirtaş, "Başbakan bu haliyle herkesin Başbakan'ı bile değil. Sadece kendisine oy verenlerin bir kısmının Başbakanlığını yapıyor" dedi. Gelecek hafta pazartesi BDP'li vekillerin HDP'ye katılım sağlayacağını ifade eden Demirtaş, kendisinin HDP'ye eşbaşkan olmayı düşünmediğini söyledi. Demirtaş, "HDP kongresinde de eşbaşkanlığa aday olmayı düşünmüyorum. HDP milletvekili olarak çalışmalarımı sürdüreceğim" diye konuştu. Demirtaş, İmralı'da Abdullah Öcalan'la görüşme taleplerine, "Devlet heyetinin görüşmesi sonrası" yanıtı verildiğini aktardı.
BDP grubunda bir grup gazeteci ile görüşen Demirtaş, şunları söyledi:
ERDOĞAN'IN GARANTİSİ Mİ VAR? Partimizin hiçbir yetkili kurulunda bu konu henüz konuşulmadı. Fakat biz başka bir partinin gösterdiği ve desteklediği adayı destekleme durumunda değiliz. Ben kişisel tahmini söylüyorum, yani muhtemelen bizim de destekleyeceğimiz bir aday çıkacak. Yoksa biz başka partilerin aldığı kararları destekleme tavrı içinde olmayacağız. İkinci tura kimler kalıyor bir bakılır. İkinci tura bakılır ama, Recep Tayyip Erdoğan'ın ikinci tura kalma garantisi mi var? İkinci turda belki kendisi kalmaz, belki bizi destekleme durumunda kalır.
ÜÇÜNCÜ YOL: (HDP'nin üçüncü yolu kullanması) Muhtemelen böyle bir şey olacak. Biz, MHP, CHP, AKP adaylarını destekleme kararı almayız. Tabii Cumhurbaşkanı seçimi ilginç olacak. Yani partiler yarışıyor olacak. Bildiğimiz klasik başkanlık sistemindeki yarıştan öte siyasi partilerin yarışını Cumhurbaşkanlığı seçiminde yaşayacağız. Biz kendi çıkaracağımız adayın ikinci tura kalması ve kazanması için uğraşırız.
BDP'NİN ADAY PROFİLİ: Anlayış itibarıyla özgürlükçü olmalı. Bütün Türkiye’yi kucaklayabilmeli. Özellikle hükümetin yapacağı hatalar yanlışlar konusunda bir denge unsuru olmalı. Hangi çevreden olursa olsun seçildikten sonra Türkiye’deki bütün kimlikleri, inançları temsil etme gücünü kendinde görebilmeli. Kadın olursa biz daha çok seviniriz.
BAŞBAKAN'DA CUMHURBAŞKANI OLMA NİTELİĞİ YOK: Başbakan herkesin Başbakanı bile değil. Kendine oy verenlerin de bir kısmının Başbakanlığını yapıyor. Bu zihniyetle Türkiye’de herkesin temsil makamı olan cumhurbaşkalığını temsil etme zihniyetinin ben Başbakan’da olmadığını düşünüyorum. Herkesi tehdit olarak gören, hakaret eden, ötekileştiren bir anlayış Çankaya’da herkesin nasıl Cumhurbaşkanı olabilir ki?
SÜREÇ PAZARLIK KONUSU OLMAZ: Çözüm süreci Cumhurbaşkanlığı seçiminde bir pazarlık unsuru değildir. Yaparsa Türkiye için iyi olur. Ancak bu Cumhurbaşkanlığı seçiminde tavrımızı değiştirecek bir durum olmaz.
DEVLET HEYETİ GÖRÜŞMEDİ: (İmralı görüşmesinin uzaması) Bilmiyoruz heyet gitmeden bir sorun mu var bilmemiz mümkün değil. Bize devlet heyeti gidemediği için BDP heyetinin gidişi engellendi dediler. Devlet heyeti gidemedi mi, gitmedi mi, bunları adaya gitmeden öğrenme şansımız yok. Bu bir siyasi tavırdır. Normalde uzlaşma gereği 15-20 günde görüşmemiz gerekiyordu.
EŞBAŞKAN OLMAYACAĞIM: Pazartesi grubumuz resmi olarak HDP’ye geçecek. Biz, HDP’ye geçince eşbaşkanlığım düşecek. HDP kongresinde de aday olmayı düşünmüyorum. Milletvekili olarak devam edeceğim. Parti yönetimine girebilirim. Ben çalışmamı durdurmayacağım. Bunu ille de eş genel başkan olarak yapmam gerekmiyor. HDP kongresinden sonra da yönetimde görev alabilirim. Parlamento çalışmamı HDP çatısında sürdürürüm. Yerel yönetimleri koordinasyonu veya bazı sorunların çözümü noktasında özgün çalışmalar yürütebilirim. Biz bir değişiklik yapıyoruz. Yeni yönetim ve eşbaşkanlarla yola devam ediyoruz. Ama siyasetin ne getireceğini kestirmek zordur. Bizim açımızdan siyaset bir meslek değil, bir yaşam biçimidir. Hangi görev olursa kaçmıyoruz. Başka zaman başka şekillerde görev düşerse onları yürütürüm. Yeni yüzler ve eş başkanlarla yürümek belki daha doğru olabilir.
ÖCALAN'IN EŞBAŞKAN ÖNERİSİ: Heyet gittiğinde göreceğiz. Bir önerisi olur mu? Büyük ihtimal gelişmeleri kendisi de değerlendirir.
BDP FORMAT DEĞİŞTİRECEK: BDP’nin kapısına kilit vurulmuyor. BDP tasfiye olmayacak, format değiştirecek. Başka bir örgütlenme şekliyle devam edecek. İsmini tüzüğünü tekrar tartışacağız. BDP’yi nasıl değerlendireceğiz tartışacağız. Kapatmıyoruz BDP’yi.
HDP KLASİK SOL OLMAYACAK: HDP’de klasik bir sol birlik partisi olmayacak. Solda birlik partisinin çok ötesinde muhafazakar kesimleri de bünyesine alacak. Türkiyenin bütün farklı inanç kesimleri etnik kimlik kesimleri siyasal kesimler o parti etrafında birleşmeye çalışılacak. Sol lokomotif görevi görebilir, sol öncülük yapabilir ama temel hedef solu birleştirmek değildir. Solu da birleştirmeyi kapsayan daha büyük birlik partisi olmayı hedefleyecek HDP'den ilk seçimde zaten büyük bir başarı beklemiyorduk. Bundan sonrası artık büyüme safhası olacak.
İSMİ ÇİZİLDİ Mİ?: (Rüşvet ve yolsuzluk operasyonu sonrası Başbakan'da bir rahatsızlık yarattığınız dolayısıyla isminizin üstünün çizildiği düşüncesi var mı?) Başbakan'ı inşallah rahatsız etmişimdir. İşimiz Başbakan'a rahatsızlık vermekti, umarım başarmışızdır. Ama bundan dolayı partimizde bir eşbaşkanlık tartışması yoktur. Kimse bundan dolayı partimizde ya da tabanda üstümüzü çizmez. Partimizin eşbaşkanını da başbakan belirlemiyor.
BDP SEÇİMLERE GİRMEYECEK: BDP seçimlere girmeyecek, daha çok tabanı örgütleyen, kadroların halkın belediyelerin eğitimi, sorunların çözümünde proje üreten bir parti olsun, seçimi HDP yürütsün diye bir tartışma içindeyiz şu anda.
BDP'NİN KUTLU DOĞUM ETKİNLİĞİ DÜZENLEMESİ: Uzun süredir biz şunu tartışıyoruz. İslamiyetle ve İslam toplumuyla bağ kuramamış hiçbir hareketin toplumu örgütleme şansı yoktur. Sol ve devrimci hareketler için de geçerlidir bu. Bunlar Ortadoğu coğrafyasının gerçekleridir. Yaşam biçimidir. Halk için siyaset yapıyorsak bunu yok sayarak bu mücadeleyi büyütemeyiz, sürdüremeyiz.
HABER
Demirtaş, kaçırılan çocukları PKK'dan isteyecek
28 Mayıs 2014
Çocukları PKK tarafından dağa götürüldüğü söylenen anneler Diyarbakır’da BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile görüştü. Anneler, “Demirtaş sorunun çözümü için Kandil’le görüşeceğini söyledi” dedi.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi önünde, 10 gündür çocuklarının PKK tarafından dağa götürüldüğü gerekçesiyle oturma eylemi yapan aileler Büyükşehir Belediyesi önünde, BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile görüştüler.
Görüşmeden çıkan anneler, Demirtaş'ın sorunun çözümü için Kandil ile görüşeceğini kendilerine ilettiğini söylediler. Ve görüşmenin olumlu bir şekilde ifade ettiler. Büyükşehir Belediyesi önündeki ailelerin oturma eylemi devam ederken, eyleme katılan aile sayısının bugün 16'ya çıktığı ifade edildi.
HABER
Demirtaş HDP eş genel başkanı oldu
22 Haziran 2014
HDP eş genel başkan seçimlerinde, Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, 3. tur oylamada HDP Eş Genel Başkanı seçildiler.
HDP 2. Olağanüstü Büyük Kongresi, Ahmet Taner Kışlalı Kapalı spor Salonu'nda başladı. Kongre salonunun içi ve dışı HDP bayraklarıyla süslendi. Kongre salonuna "Demokratik Cumhuriyet, Ortak Vatan, Demokratik Ulus" yazılı büyük bir pankart asıldı. Uludere, Soma, HES'lerle ilgili pankartlar ve yoğun güvenlik önlemleri göze çarptı.
ANONS YAPILDI, BAYRAK HASSASİYETİ İSTENDİ
Salona Türk bayrağının asılmaması dikkat çekerken; yapılan anonsta, Türk bayrağı asmanın yasal zorunluluk olduğu belirtildi. Yapılan anons üzerine platforma törenlerde ve makamlarda kullanılan ayaklı bayrak konuldu.
SEÇİME TEK LİSTEYLE GİTTİLER
Öte yandan kongrenin divan başkanlığına Gencay Gürsoy seçildi. HDP, eş genel başkan adayları olarak Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ'ın isimlerinin yer aldığı tek listeyle seçime gidildi. 156 delegenin kayıtlı olduğu kongrede eş genel başkanlık seçiminin ilk 2 turunda salt çoğunluk sağlanamadığı için seçimler yenilendi. 3. tur seçimlerde ise HDP Eş Genel Başkanlıklarına Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ seçildi. Kongreyle Eş Başkanlar Ertuğrul Kürkçü ve Sebahat Tuncel görevlerini bırakırken, parti meclisi, merkez disiplin ve uzlaştırma kurulları seçimlerinin de yapılacağı kongrede, tüzük ve program değişiklikleri de gerçekleştirilecek.
ÖCALAN MEKTUP GÖNDERDİ
İmralı Cezaevi’nden HDP kongresine mesaj gönderen Abdullah Öcalan, "kendilerine dayatılan her türlü milliyetçiliğe ve ayrılıkçılığa Kürt özgürlük hareketinin bütün bileşenleri olarak HDP’yi birlik arayışlarının sonucu olarak gördüklerini" vurguladı. Öcalan, mesajında “HDP ile katılımcı her grubun daralmayacağı aksine daha da büyüyüp kendisini daha fazla ifade etme şansı yakalayacağını" söyledi.
HABER
HDP Eşbaşkanı Demirtaş, Kobani için Rusya'da
Radikal 22 Aralık 2014
HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, bugün 4 günlük sürpriz bir Rusya ziyaretine çıktı. Ziyarette Rus yetkililerle Kobani başta olmak üzere Suriye'deki gelişmelerin ele alınması bekleniyor. PYD lideri Salih Müslim de aynı tarihlerde Rusya'da olacak.
HABER
HDP, genel seçime parti olarak girecek
14 Ocak 2015
HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, HDP’nin 2015 seçimlerine parti olarak katılacağını ve bu tartışmanın kendileri açısından bittiğini söyledi.
Demirtaş “iki dönem kuralı”nın kendisi dahil birkaç isim için esnetilebileceğini söyledi.
HABER
Demirtaş, İstanbul'dan aday olacak
Milliyet 25 Ocak 2015
2015 seçimlerinde yüzde 10 barajını aşmak isteyen HDP, "Doğu-Batı" taktiği geliştirdi. Demirtaş İstanbul 1. Bölge, Pervin Buldan 3. Bölge'den aday olacak.
2015 genel seçimlerinde seçim barajını aşmak için HDP, doğudaki güçlü isimleri Batı'dan aday gösterecek. Demirtaş İstanbul 1. Bölge, Pervin Buldan 3. Bölge'den 1. sıra aday olacak.
İkna olursa Kadir İnanır gibi ünlüler ise Doğu'dan aday gösterilecek. Prof. Sancar'ın Mardin adaylığı kesin.
HABER
HDP yüzde 10 barajını aştı
Hürriyet 8 Haziran 2015
Nuray BABACAN-Bülent SARIOĞLU/ANKARA
Türkiye’de ‘yönetimde istikrar’ gerekçesiyle küçük partilerin önüne engel olan ve yıllardan beri düşürülmesi tartışılan yüzde 10 seçim barajı patladı. HDP’nin Türkiye partisine dönüşme vaadiyle yüzde 10 barajını aşması, en çok bu oranı düşürmemekte direnen iktidar partisi AK Parti’yi vurdu.
7 Haziran 2015 sonuçları, Türkiye’ye yeni bir siyasi tablo çıkardı. HDP, Türkiye partisi olmak için ilk adımını attı. Yıllardan beri yüzde 5’e indirilmesi veya tamamen kaldırılması tartışılan seçim barajı da, “kendilerine koruma sağladığı” için sesini çıkarmayan büyük partilere zarar verdi. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da Hürriyet’e “Bizi engellemek için korudukları seçim barajı, kendilerini vurdu” dedi.
HAKKINDA YAZILANLAR
HDP VE SOL SÖYLEM
DOĞAN ÇELIK
Zaman 22 Haziran 2015
HDP ve CHP'nin toplam oyları ile birlikte Türkiye solunun oy oranı yüzde 40'lara dayandı.
AKP'nin 13 yıllık egemenlik dönemi Meclis salt çoğunluğunun kaybedilmesi sonrasında ortadan kalktı.
Uluslararası toplumda ve ülke içerisinde adı konmamış bir olağanüstü hal rejimi olarak tarif edilen bu muktedir olma fetişizmine, 7 Haziran günü bir fatiha okundu. Halihazırdaki tabloya göre 258 milletvekilini garanti eden Adalet ve Kalkınma Partisi artık merkezi belirleyen değil. Bu tablo üzerinden seçim sonuçları itibarıyla başarılı olan HDP'ye bakmakta fayda var.
Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Selahattin Demirtaş'ın adaylığıyla alınan 9,8'lik oy oranının üzerine eklenen yaklaşık 3,4 oranındaki yeni oyla Meclis kapısını aralayan HDP; seçim öncesinde oluşturduğu "ezilenlerin ittifakı" ve CHP'nin sosyal demokrat programıyla örtüşen politikalarıyla gerçek bir anamuhalefet partisi olarak seçimlerde kendini gösterdi.
Özellikle dindar Kürtlerin partiye kazandırılmasında önemli rol oynayan Altan Tan'ın adaylığı ile birlikte AKP'nin bölgede izlediği çatışma dilinin Roboski katliamı, 6-8 Ekim eylemleri, Kobani işgali ve direnişi ile ete-kemiğe bürünmesi, HDP'nin yükselişine etki eden bir başka faktör. Bölgede Kürt hareketinin politikleşmesine paralel olarak gelişen toplumsal hafıza çok güçlü. Kürtler seçimden iki gün önce Diyarbakır'da patlayan bombalar ile verilmek istenen mesajı anlayarak HDP siyasetine bir adım daha yaklaştı.
HDP'nin ideolojik olarak yeni sol söylemden malul olan politik kapsayıcılığı, kültürel çoğulculuğun siyasal çoğulculuğa evrilmesine vesile oldu. Bundandır ki; Sünni Müslüman Hüda Kaya'dan, Alevi kitle örgütü temsilcileri Turgut Öker, Ali Kenanoğlu'na kadar temsilde eşitlik ilkesi göz önünde bulunduruldu. Hatta cinsel yönelim konusunda iktidar partisinin bölgede tutturmuş olduğu "HDP …. aday gösteriyor" söylemine karşılık olarak aritmetiğe dayalı siyaset yapılmadı. İlkesel siyaseti doğrultusunda adaylarını belirlemekten imtina etmemiş ve bu haliyle HDP, CHP'nin soluna düşen bir kitle partisi olabilme konusunda ilk sınavını başarıyla vermiş oldu. Türkiye'de AKP'nin bir dönem yakalamış olduğu bütünleştirici yolu HDP izliyor. Bir muhalif hareket olarak Kürt siyaseti şunu iyi biliyor ki; iyi bir muhalefet açığa çıkarmadan iyi bir iktidar alternatifi olunamayacak. Ayrıca, 17-25 Aralık yolsuzluk soruşturmaları ve MİT TIR'ları, yeni yasama döneminde HDP'nin -hakeza CHP ve MHP'nin- ilk gündemlerinden birini oluşturacak.
Bu işin bir de uluslararası boyutunu göz önünde bulundurmak yerinde olacak. Tel Abyad IŞİD'in hem insan kaynağı hem de lojistik desteğini tedarik ettiği bir bölge olma özelliğini taşıyordu. YPG ve ÖSO'ya bağlı Burkan El-Fırat güçlerinin ortak operasyonu ile Kobani ve Cizre Kanton bölgeleri arasında kalan Tel Abyad için kapsamlı kara ve hava operasyonu yapıldı. Özellikle Akçakale Sınır Kapısı'ndan ve sınır hattından sağlanan destek bölge halkının yakinen bildiği ama müdahale edemediği bir gerçekti. Uluslararası koalisyon güçlerinin de destek verdiği bu harekâtta, sınır bölgesinde IŞİD'in fiziki varlığı ortadan kalkmış oldu. Şimdilerde Azez üzerinden bir müdahale alanı açmaya çalışan IŞİD'in hakimiyet eksenli saldırıları devam ediyor.
HDP'NİN YENİ ROLÜ
HDP'nin sandığa yansıyan başarısı, benzer politik muhtevaya sahip YPG'nin Tel Abyad girişiminde psikolojik bir eşik oldu. Nitekim YPG, “HDP”nin seçim başarısını “Tel Abyad'ın özgürleştirilmesi” ile taçlandıracağını açıklamıştı. Açığa çıkan durum Türkiye'de birilerini çok rahatsız etmiş olacak ki; Tel Abyad'da olanı "Araplarla Türkmenler'in vurulması" olarak lanse eden Erdoğan, IŞİD meselesinde en iyimser ifadeyle hedef şaşırtıyor. Uluslararası kamuoyunun -özellikle ABD- bölgede aradığı kalıcı müttefik, görüldüğü üzere, YPG. Bu durum, doğal olarak Kürt hareketinin bölgedeki meşruiyetini, politik olarak seküler bir hareket olması ve IŞİD karşısında Kobani, Sincar, Musul, Erbil'deki kök söktüren savaş pratiği sağladı.
HDP söylemsel olarak yakaladığı çoğulculuğu yeni yasama döneminde politikaya dönüştürebildiği müddetçe anlamlı olacak. Lakin seçim beyannamesini gölgeleyen bir siyasal iletişim stratejisi oluşturan HDP; "seni başkan yaptırmayacağız" demenin ötesinde bir politik muhtevaya ve deneyime sahip olduğunu göstermek zorunda. Altan Tan'ın seçim sonrası Kılıçdaroğlu'na ilişkin yaptığı maksadını aşan konuşması şimdiden oy veren başta Aleviler olmak üzere Sünni İslam dışı politik kesimleri ve parti içinden kadroları rahatsız etti. Kimsenin inkâr edemeyeceği "emanet oylar" meselesi gün gibi ortadayken ve bu seçimde azımsanmayacak oranda Kürt Alevilerin oylarının CHP'den HDP'ye geçtiğini ifade etmek mümkünken; aktörlerin daha dikkatli olması gerekecek.
Koalisyon meselesinde açığa çıkan durum üzerinden söylenebilecek tek şey; herkesin gördüğü üzere yoğurdun üfürerek yendiği. HDP, AKP ile koalisyon kapısını yetkili kurullarında ve parti meclisinde yaptığı toplantı sonrası kapattı. MHP ile bir arada bulunabilme ihtimali olsa da parti kadroları önünü görmek istiyor. İlk etapta oyların yaklaşık yüzde 60'ını alan iki parti arasında başlaması beklenen görüşmelerin, başarılı olmaması halinde CHP öncülüğünde girişilecek arabuluculuk toplantıları sonrasında durum netlik kazanacak. HDP'nin alacağı pozisyon şu saatten sonra Öcalan'ın Erdoğan'ın emniyet kemeri olmadığını göstermesi açısından da önemli. Zira HDP rüyası başlamadan bitmiş olur.
Uzun bir aradan sonra HDP ve CHP'nin toplam oyları ile birlikte Türkiye solunun oy oranı yüzde 40'lara dayandı. Yıllarca "Müslüman mahallesinde salyangoz satmak" ve "yerli olmayan bir ideoloji" olarak dillendirilen sol, yeni diliyle makası daraltacak bir potansiyele sahip olduğunu gösterebileceği bir alan açtı.
HABER
HDP, Demirtaş ve Yüksekdağ'la devam
23 Ocak 2016
HDP'nin Ankara'da bugün gerçekleştirilen 2'nci Olağan Kongresi sonucunda Eş Genel Başkanlar Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş, yeniden parti genel başkanlığına seçildi.
HDP 2. Olağan Kongresi'nde Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ yeniden eş genel başkanlığa seçildi.
Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu'nda yapılan kongrede bin 49 delegeden 626'sı oy kullandı. Tek liste halinde gidilen seçimlerde Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, 624 oyla yeniden HDP eş genel başkanlığına seçildi. Kullanılan oyların 2'si ise geçersiz sayıldı.
PM listesinde önemli değişiklikler
HDP 2. Olağan Kongresi'nde delegelerin oylarıyla belirlenen 100 kişilik Parti Meclisi (PM) listesinde ise önemli değişiklikler yapıldı. Eski üyelerden 24 isim yerini korurken, 76 yeni isim PM'ye girdi.
Buna göre, seçim hükümetinde yer alması için götürülen bakanlık teklifini kabul etmeyen eski İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, önceki PM'de olmasına karşın yeni listede kendisine yer bulamadı.
Aynı şekilde parti içi muhalif çıkışlarıyla bilinen Diyarbakır Milletvekili Altan Tan da PM'ye giremedi. Eski PM'de yer alan birçok isim yeni listeye giremezken, bir önceki dönemde milletvekili olan Mülkiye Birtane ve Aysel Tuğluk yeni PM üyesi seçildi. 7 Haziran'da milletvekili seçilen ancak 1 Kasım'da parlamentoya giremeyen Rıdvan Turan ve Yurdusev Özsökmenler Parti Meclisi'nde yer aldı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nun, terör örgütü PKK'nın mali kaynaklarına yönelik operasyonunda tutuklanan Zeki Çelik asıl listeden PM yedek listesine çekildi.
Parti Meclisi önümüzdeki günlerde ilk toplantısını yaparak görev dağılımını gerçekleştirecek.
HDP Basın Bürosu'ndan yapılan açıklamaya göre Parti Meclisi, Merkez Disiplin Kurulu ve Uzlaştırma Kurulu şöyle şekillendi:
PARTİ MECLİSİ ASİL ÜYELERİ
Abdullah Alagöz
Abdurrahman Doğar
Ahmet Kaya
Ali Kenanoğlu
Ali Ürküt
Alp Altınörs
Arife Çınar
Asiye Kolçak
Aycan İrmez
Ayhan Bilgen
Aysel Çalağan
Aysel Tuğluk
Ayşe Berktay
Ayşe Erdem
Azad Barış
Aziz Tunç
Bedriye Yorgun
Berat Birtek
Berfin Azdal
Berfin Özgü Köse
Berfum Çolak
Besime Konca
Beycan Taşkıran
Can Memiş
Celalettin Can
Cemal Coşğun
Cemil Elden
Cihan Erdal
Coşkun Üsterci
Çilem Küçükkeleş
Dara Demiralp
Dilek Aykan
Doğan Erbaş
Edibe Şahin
Elif Tuğra
Emine Beyza Üstün
Emirali Türkmen
Erkan Cengiz
Erkan Metin
Fatma Gök
Fatma Kurtulan
Feray Mertoğlu
Fırat Epözdemir
Fırat Yaman
Filiz Koçali
Gencay Gürsoy
Gülçin İsbert
Gülsen Ülker
Gülsüm Ağaoğlu
Gülşen Uzuner
Günay Kubilay
Hatice Kavran
Hişyar Özsoy
Hüsamettin Özdem
Hüseyin Yılmaz
İbrahim Akın
İlkay Yenigün
Kadir Selamet
Kıvanç Eliaçık
Mahmut Çelik
Mehtap Kıyar
Metin Kılıç
Mizgin Ermiş
Murat Mıhçı
Musa Piroğlu
Mustafa Avcı
Müge Yamanyılmaz
Mülkiye Birtane
Nadir Yıldırım
Nadiye Gürbüz
Nimet Sezgin
Nimetullah Erdoğmuş
Nuran İmir
Orhan Çelebi
Osman Baydemir
Osman Demirci
Osman Ergin
Ömer Önen
Pınar Akdemir
Pınar Aydınlar
Rana Özpolat
Rıdvan Turan
Sandra Nalbant
Hakkı Saruhan Oluç
Seher Akçınar Bayar
Semra Uzunok
Serpil Kemalbay Pekgözegü
Sevgi Örüç
Sezai Temelli
Sezgin Kartal
Sibel Erduman
Songül Erol Abdil
Sultan Özcan
Suzan Karabaş
Şükran Dağ Cabir
Yeliz Yıldırım
Yurdusev Özsökmenler
Yüksel Budak
Zana Döner
Ziya Çalışkan
MERKEZ DİSİPLİN KURULU ASİL ÜYELERİ
Hamit Geylani
Hatice Erbay
Hatip Çaplık
Mahmut Demirel
Mukaddes Erdoğdu Çelik
Nuriye Taka
Sinem Coşkun
Şilan Aydın Üzgeç
Zahit Mutlu
UZLAŞMA KURULU
Ali Haydar Konca
Kifayet Ceylan
Özgür Sevgi Göral
Taşkın Aktaş
Yavuz Önen
HABER
Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ tutuklandı!
4 Kasım 2016
Terör soruşturması kapsamında gözaltına alınan HDP eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile birlikte 7 milletvekili tutuklandı.
Hakkında en fazla dosya bulunan HDP Eş Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Selahattin Demirtaş'ın fezlekelerinde, "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak", "terör örgütü üyesi olmak", "silahlı terör örgütüne üye olmak" ve "örgüt adına suç işlemek" suçlarını işlediği yer alıyor.
|
Siz de biyografi.net'te yer alabilirsiniz "
İyi ki, biyografi.net var!" |
|