Ana Sayfa Kategoriler Editör İletişim  

   Alfabetik Arama
A B C Ç D
E F G H I
İ J K L M
N O Ö P R
S Ş T U Ü
V Y Z



   Ekstra
     müstear isimler
     peygamberler
     Asr-ı Saadet'te Türkler
     basında biyografi.net
     Biyografi Nedir?
     neden biyografi.net
     sizin biyografiniz
     cv nasıl hazırlanır ?
     genel biyografi kitapları
     takma adlar
     editör



 Linkler 
   Biyografi Tv
   facebook/Biyografi Net
   twitter.com/biyografinet
   Biyografi Atölyesi
   boğazdaki aşiret
   biyograf
   biyografi kitabı
   www.biyografianaliz.net
   biyografimarket.com

   Biyografi Arama

  

isim ara soyadı ara
 
   
   

     Biyografi Market İçerik  
KİTAP BİYOGRAFİ
 Portre Anlatı
 Günlük
 Biyografi Dosya
 Mektup
 Kronoloji
 Kim Kimdir
 Anı-Hatırat
 Otobiyografi
 Biyografi Genel
 Şecere
 Biyografik Araştırma
 Gezi-Seyahat
 Biyografik Roman
 Biyografik Şiir
FOTOĞRAF
 Görsel Kitap
 Biyografik Fotoğraf
 Şehir Fotoğraf
 Tarihi Eser Fotoğraf
  SAHAF KİTAP
  KAYNAKÇA
 Kaynak Tarama-Kupür
 Bibliyografya
 DVD-CD-VCD
 Biyografi Belgesel
 KİTAP GENEL
 Türkçe Dil Öğretimi
 Kaynak-Çeviri

Daha Fazlası BiyografiMarket.com'da



Facebook da paylaş Twitter da paylaş Live da paylaş

Orhon Murat Arıburnu ( 1920)

şair, sinema oyuncusu



1920 yılında doğdu. Haydarpaşa Lisesi'ni bitirdi. Bir süre askeri okulda okudu. Hukuk Fakültesi, daha sonra da Edebiyat Fakültesi'nde öğrenim gördü. 1936 yılından başlayarak yazdığı şiirler çeşitli dergi ve gazetelerde yayınlandı. İlk şiir kitabı "Kovan"ı 1940'ta çıkardı. Şiirleri çeşitli yabancı dillere çevrildi. 1947'de İstanbul'da dünyanın ilk resimlendirilmiş şiir sergisini açtı. Türk Kuşu çalışmalarına katıldı, pilot ehliyeti aldı. Öğretmen yardımcılığı ve muhabirlik yaptı.

1945'te Şadan Kamil'in yönettiği "Gençlik Günahı" adlı filmle oyunculuğa başladı. İlk filmi "Yüzbaşı Tahsin"i 1950'de yönetti. Birinci Türk Film Festivali'nde "Kanlı Para" adlı filmiyle en başarılı rejisör ve senaryo yazarı ödülleri aldı. 1970-72 yılları arasında Türkiye Edebiyatçılar Birliği genel sekreterliği ve Türkiye Sanatçılar Birliği genel başkanlığı yaptı. Türkiye Yazarlar Sendikası'nın kurucu üyeleri arasında yer aldı. 1980'li yıllarda Almanya'da oyunlar sahneye koydu, tiyatro dersleri verdi ve şiir kitapları yayınladı. 1983 yılında hastalandı ve 1989 yılında öldü. Ertesi yıl anısına şiir, kısa film ve film öyküsü gibi dalları bulunan Orhon Murat Arıburnu Ödülleri başlatıldı.





Ödülleri:

Kanlı Para, Birinci Türk Film Festivali, En başarılı yönetmen ödülü, 1953
Kanlı Para, Birinci Türk Film Festivali, senaryo yazarı ödülü 1953




Kitapları:

Kovan, 1940
Bu Yürek Sizin (1982)
Buruk Dünya (1985) Adam Yayınları, ISBN 975418261X
İnsan Gürültüye Gitmese (oyun), 1972







Filmografi

Oyuncu:

Gençlik Günahı, 1947
Seven Ne Yapmaz, 1947
Efe Aşkı, 1948
İstiklal Madalyası, 1948
Fato - Ya İstiklal Ya Ölüm, 1949
Kanlı Döşek, 1949
Uçuruma Doğru, 1949
Allah Kerim, 1950
Yüzbaşı Tahsin, 1950
Yavuz Sultan Selim Ve Yeniçeri Hasan, 1951
Lale Devri, 1951
Sürgün, 1951
Kanlı Para, 1953
Bozkurt Obası, 1954
Kanlı Pınar, 1955
Gün Doğarken, 1955
Fakir Kızın Kısmeti, 1956
Kaderin Cilvesi, 1958
Tütün Zamanı, 1959
Kanlı Sevda, 1960
Ateşten Damla, 1960
Osman Çavuş, 1960
Karanlıkta Yaşayanlar, 1961
Ölüm Kayalıkları, 1961
Elalem Ne Der, 1962
On Güzel Bacak, 1964
Krallar Kralı, 1965
Karaoğlan, 1965
Altay'dan Gelen Yiğit, 1965
Kadınlar Dövülmez, 1966
Fato / Ya İstiklal Ya Ölüm, 1969
Gönül Meyhanesi, 1970




Yönetmen:

Yüzbaşı Tahsin, 1950
Sürgün, 1951
Beklenen Şarkı, 1953
Kanlı Para, 1953
Gün Doğarken, 1955
Sihirli Boru, 1955
Lejyon Dönüşü, 1957
Tütün Zamanı, 1959
Elalem Ne Der, 1962
Ümitler Kırılınca, 1962
Prangasız Mahkumlar, 1964
İçimizdeki Boşluk, 1965
Ümit Kurbanları, 1966
Sarı Çizmeli, 1969
Anter, 1974





Senarist:

Sürgün, 1951
Kanlı Para, 1953
Sihirli Boru, 1955
Gün Doğarken, 1955
Kaderin Cilvesi, 1958
Tütün Zamanı, 1959
Elalem Ne Der, 1962
İçimizdeki Boşluk, 1965
Anter, 1974




Yapımcı:

Sihirli Boru, 1955
Elalem Ne Der, 1962





Siz de biyografi.net'te yer alabilirsiniz
"
İyi ki, biyografi.net var!" 



biyografi.net
    İngilizce Biyografi
   English Biography

    ünlü kadınlar

   Nasreddin Hoca
  ben de biyografi.net'teyim
  fıkralardan seçmeler



   Makaleler
   Yüzellilikler Listesi
   ULUSLARARASI “İPEK YOLU’NUN YÜKSELİŞİ VE TÜRK DÜNYASI” BİLGİ ŞÖLENİ
   OSMANLI PADİŞAHLARI SIRALAMASI
   33 yazarın Türk Çocukluğu
   MAHMUT ÇETİN HAKKINDA YAZILANLAR
   1 KASIM 2015 SEÇİMİ MİLLETVEKİLİ LİSTESİ
   7 HAZİRAN 2015 SEÇİMİ MİLLETVEKİLİ LİSTESİ
   100. Yılında Balkan Harbi
   MHP Milletvekili Aday Listesi 2015
   Ak Parti Milletvekili Aday Listesi 2015

  Biyografik Takvim
ocak şubat mart
nisan mayıs haziran
temmuz ağustos eylül
ekim kasım aralık

    Tanıtım

    Tanıtım

   İletişim
BİYOGRAFİ NET YAYINCILIK
Tel: 0542 235 72 49



biyografi.net@gmail.com

İkitelli Vergi Dairesi
11452255634
Tasarım: Nihat Çeliker www.webofisi.com  

 

Ana Sayfa İletişim Künye Bu Sayfayı Yazdır Sık Kullanılanlara Ekle E-ticaret Kpss Kitapları
Powered By Webofisi.com