Ana Sayfa Kategoriler Editör İletişim  

   Alfabetik Arama
A B C Ç D
E F G H I
İ J K L M
N O Ö P R
S Ş T U Ü
V Y Z



   Ekstra
     müstear isimler
     peygamberler
     Asr-ı Saadet'te Türkler
     basında biyografi.net
     Biyografi Nedir?
     neden biyografi.net
     sizin biyografiniz
     cv nasıl hazırlanır ?
     genel biyografi kitapları
     takma adlar
     editör



 Linkler 
   Biyografi Tv
   facebook/Biyografi Net
   twitter.com/biyografinet
   Biyografi Atölyesi
   boğazdaki aşiret
   biyograf
   biyografi kitabı
   mahmut çetin yazıları
   www.biyografianaliz.net
   biyografimarket.com

   Biyografi Arama

  

isim ara soyadı ara
 
   
   

     Biyografi Market İçerik  
KİTAP BİYOGRAFİ
 Portre Anlatı
 Günlük
 Biyografi Dosya
 Mektup
 Kronoloji
 Kim Kimdir
 Anı-Hatırat
 Otobiyografi
 Biyografi Genel
 Şecere
 Biyografik Araştırma
 Gezi-Seyahat
 Biyografik Roman
 Biyografik Şiir
FOTOĞRAF
 Görsel Kitap
 Biyografik Fotoğraf
 Şehir Fotoğraf
 Tarihi Eser Fotoğraf
  SAHAF KİTAP
  KAYNAKÇA
 Kaynak Tarama-Kupür
 Bibliyografya
 DVD-CD-VCD
 Biyografi Belgesel
 KİTAP GENEL
 Türkçe Dil Öğretimi
 Kaynak-Çeviri

Daha Fazlası BiyografiMarket.com'da



Facebook da paylaş Twitter da paylaş Live da paylaş

Riyaz Sarıkahya

Türkmeneli Partisi Genel Başkanı


Irak Türkmeneli



1992 yılında mücadele arkadaşları ile birlikte Türkmeneli Partisi’ni kurdu. Parti kurucuları Riyaz Sarıkahya, Dr. Aydın Abbas Beyatlı, Mükerrem Garip Kasap, Dr. Ayhan Bayraktar ve Ahmet Ali Çadır'dır.

1994’te Erbil’de yapılan kongrede Riyaz Sarıkahya tarafından parti yeniden örgütlendi ve önce Türkmen Milli Partisi adıyla kuruldu. O bölgede Kürt gruplar tarafından aynı ad altında başka bir tabela Türkmen partisi kurduruldu. Haziran 1996’da yapılan ikinci kongresinde adını Türkmeneli Partisi olarak değiştirdi.

Ağustos 1996’ya kadar çalışmalarını Erbil ve Duhok’ta sürdürdü. 1996 kongresinden sonra Duhok’a taşınan Türkmeneli Partisi kuruluşları, IKDP’nin güvenlik güçleri tarafından basıldı.

Türkmeneli Partisi, Irak’ta Türkmenlerin de Kürtler gibi silahlı güce sahip olması ve Türkmenlerin de federasyon projesiyle ortaya çıkması gerektiği tezini savundu.

IKDP, Türkmeneli Partisi’nin izlediği politik çizgiden rahatsız oldu. Zaman zaman bu partiyi sindirmeye kalktı. Sarıkahya’nın Kuzey Irak bölgesine girmesini yasakladı. Irak savaşı sonuna kadar Sarıkahya’nın yerine, parti başkanlığını önce Seyyah Küreci, daha sonra da Nevzat Timur yürüttü.

Sarıkahya ise partinin onursal başkanı olarak Ankara’dan çalışmalarını sürdürdü. Irak savaşı ardından Kerkük’e döndü. 2004’te düzenlenen kurultayda Türkmeneli Partisi’nin genel başkanlık görevini tekrar üstlendi.

Riyaz Sarıkahya Irak milletvekili seçildi.




HAKKINDA YAZILANLAR

Tanıdığım Kasım Sarıkahya
Doç. Dr. Necdet Yaşar Bayatlı
Türkmen Kardeşlik Ocağı
Kardeşlik Kültür Edebiyat ve Sanat Dergisi
Sayı: 342 - 343 - 344
Nisan - Mayıs - Haziran 2018

Yaşadığımız ve tutunduğumuz hayat, belli bir zaman ve mekan sınırı içerisinde hareket eden bir filim gibidir. Bu filimde bazı karakterler hep aklımızda kalır bazıları ise çarçabuk silinir.

Aklımızda kalan bazı karakterler de Allah’ın bize bahşettiği unutma nimetine meydan okur; biz yaşadıkça o da hep bizimle yaşamaya devam eder ve filmin sonuna kadar bizimle kalır. Kalan insanlar, fani dünya filminde bize hep ışık tutar ve aydınlatır.

Kendisi ile az anılarım ve tanışıklığım olmasına rağmen Kasım Sarıkahya hayatımın filminde hafızamın unutamayacağı bir karakterdir. Ankara’da Gazi Üniversitesi’nde yüksek lisans ve doktora öğrencisiyken onun adını hep duyardım. Kaleme aldığı kitaplarından birkaçını okuma fırsatını buldum.

Saddam Hüseyin rejiminin iktidarda hala olduğu 2002 yılında merhum Kasım Sarıkahya’nın amcası oğlu büyük mücadeleci lider Sayın Riyaz Sarıkahya’nın evinde diğer öğrenci arkadaşlarımla bir araya geliyorduk. Riyaz Bey, bize babalık yapar, sürekli olarak sıkıntılarımızı dinler ve sorunlarımızı çözmeye çalışırdı. Bir araya her geldiğimizde
Türkmenlerin yaşadıkları ile ve içlerin tarihi ve örf-adeti hakkında bilgi paylaşırdık. Riyaz Bey, milletimize nasıl faydalı olabileceğimizi anlatıp bize hep yol gösterirdi.


Sohbetler sırasında Türkmenler arasında ortaya çıkan tarihçi, yazar, akademisyen, araştırmacı vb. adamlardan hep söz ediliyordu. Bunların arasında Kasım Sarıkahya da yer alıyordu. Irak Türkmen folkloru ve halk edebiyatı ile ilgili yaptığım incelemelerde kaynak bulmak için onun kitaplarını da okudum. Bu yüzden ismen tanımış oldum.

Onun kitaplarını Sayın Habib Hürmüzlü tarafından bana temin ediliyordu. Zaten Habib Bey, sadece bana değil, Irak Türkmen folkloru, edebiyatı ve tarihi ile ilgili incelemelerde bulunan bütün öğrencilere evindeki şahsi kütüphanesini hep açıyordu. Bu yüzden onun hakkını hiç ödemeyeceğiz.

Doktoramı tamamlayıp Irak’a geri döndükten sonra akademik hayatıma lisansımı bitirdiğim Bağdat Üniversitesi Diller Fakültesi Türk Dili Bölümü’nde öğretim üyesi doktor olarak başlayınca Türkmenlerin en kadim müessesi olan Türkmen Kardeşlik Ocağı tarafından yayımlanan kitap ve dergilerle tanışma fırsatını yakından buldum. Ayrıca ocağa gelen Türkmen araştırmacılarla tanışma şerefine nail oldum. Bu arada merhum Kasım Sarıkahya ile de tanıştım.

Aslında Kasım Sarıkahye ile yakından tanışmam, 2013’te gerçekleştirilen Türkmen Kardeşlik Ocağı seçimleri sırasında oldu. Seçimde yönetim kurulu üyeliğine seçilen 9 üye arasında ikimiz de yer aldık. Seçilen yönetim kurulu üyeleri beni ocağın yönetim kurulu başkanı görevine getirdi




Siz de biyografi.net'te yer alabilirsiniz
"
İyi ki, biyografi.net var!" 



biyografi.net
    İngilizce Biyografi
   English Biography

    ünlü kadınlar

   Nasreddin Hoca
  ben de biyografi.net'teyim
  fıkralardan seçmeler



   Makaleler
   Trabzon'un Kültürel Yüzü
   Lozan Delegeleri
   İdlib şehitleri
   BULGARİSTAN TÜRK YAZARLARININ BULGARCA ESERLERİ
   Afrika Kitaplığı
   Rusya'daki en etkili 100 Müslüman listesi
   Teröre karşı 1071 akademisyen
   Irak’ta Türkmen Partiler
   Millî Birlik Komitesi Üyeleri
   KKTC Başbakanları

  Biyografik Takvim
ocak şubat mart
nisan mayıs haziran
temmuz ağustos eylül
ekim kasım aralık

    Tanıtım

    Tanıtım


   İletişim
BİYOGRAFİ NET YAYINCILIK
Tel: 0542 235 72 49



[email protected]

Etimesgut Vergi Dairesi
11512253662
Tasarım: Nihat Çeliker www.webofisi.com  

 

Ana Sayfa İletişim Künye Bu Sayfayı Yazdır Sık Kullanılanlara Ekle E-ticaret
Powered By Webofisi.com