Ana Sayfa Kategoriler Editör İletişim  

   Alfabetik Arama
A B C Ç D
E F G H I
İ J K L M
N O Ö P R
S Ş T U Ü
V Y Z



   Ekstra
     müstear isimler
     peygamberler
     Asr-ı Saadet'te Türkler
     basında biyografi.net
     Biyografi Nedir?
     neden biyografi.net
     sizin biyografiniz
     cv nasıl hazırlanır ?
     genel biyografi kitapları
     takma adlar
     editör



 Linkler 
   Biyografi Tv
   facebook/Biyografi Net
   twitter.com/biyografinet
   Biyografi Atölyesi
   boğazdaki aşiret
   biyograf
   biyografi kitabı
   mahmut çetin yazıları
   www.biyografianaliz.net
   biyografimarket.com

   Biyografi Arama

  

isim ara soyadı ara
 
   
   

     Biyografi Market İçerik  
KİTAP BİYOGRAFİ
 Portre Anlatı
 Günlük
 Biyografi Dosya
 Mektup
 Kronoloji
 Kim Kimdir
 Anı-Hatırat
 Otobiyografi
 Biyografi Genel
 Şecere
 Biyografik Araştırma
 Gezi-Seyahat
 Biyografik Roman
 Biyografik Şiir
FOTOĞRAF
 Görsel Kitap
 Biyografik Fotoğraf
 Şehir Fotoğraf
 Tarihi Eser Fotoğraf
  SAHAF KİTAP
  KAYNAKÇA
 Kaynak Tarama-Kupür
 Bibliyografya
 DVD-CD-VCD
 Biyografi Belgesel
 KİTAP GENEL
 Türkçe Dil Öğretimi
 Kaynak-Çeviri

Daha Fazlası BiyografiMarket.com'da


Facebook da paylaş Twitter da paylaş Live da paylaş

Haşim Nahit Erbil ( 1880)- (1962)

hukukçu, yazar



Asıl adı Mehmed Haşim'dir. 1880 yılında Erbil'de doğdu. Mustafa Ebu Bekir Efendi'nin oğludur. İlkokulu bitirdikten sonra, dört yıl Erbil Rüşdiye mektebinde okudu. Daha sonra İmare Rüşdiye Mülkiyesi'nde mertebe dersleri tahsil ederek diploma aldı. Anadili Türkçe'den başka Arapça ve Farsça öğrendi. 30 Haziran 1897'de Musul Emlak Komisyonu'na tabi Şammara Şubesi geçici aşar ve ihale kitabetine tayin edildi. 29 Ağustos 1898'de İmâre arazi komisyonuna geçti. 24 Şubat 1903'te görevinden istifa etti. 4 Eylül 1905'te Besan Emlak İdaresi Tapu Kitabeti'ne, 6 Ocak 1907'de İstanbul Emlak Komisyonu Zabıt Kitabeti'ne tayin edildi. 10 Ağustos 1907'de ikinci derece ile taltif edildi. 13 Eylül 1909'da Emlâk'ın Hazineye devrinden dolayı Emlâk Komisyonu Kalemi adı ile Maliye Hazinesi'ne ilhakı ve unvanı Maliye Emlâk-ı Müdevvere Komisyonu Kalemi Kitabeti'ne dönüştürülmüş, Emlâk Şubesi İkinci Sınıf Emlâk Müdüriyeti Varidat Getiren Emlâk Kalemi'ne nakledilmiştir.

1912 yılında Mekteb-i Hukuktan mezun olarak Maliye'ye intisab etti. Kısa bir süre sonra da İstanbul Emlâk Müdürü oldu. 1923'te İkdam gazetesinin Paris muhabirliği görevi ile Fransa'ya gitti. Oradan Sorbon Üniversitesi'nde de sosyoloji dersleri gördü. 1924 yılında Dış İşleri Bakanlığı'nda hukuk müşavir muavinliği yaptı. Daha sonra Muhtelif Hukuk İşleri Müdürü oldu. 1928'de Cenova Konsolosluğu'na tayin edildi.

1930'da yayınlanan Fransızca eseri yüzünden bakanlık emrine alındı ve hakkında Ankara Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. Mahkemede beraat etti. Ancak bakanlık bununla tatmin olmayarak Danıştay'a başvurdu. Danıştay'ın da kendisini suçsuz bulmasına rağmen, bakanlıktaki görevine iade edilmedi. Sekiz yıl süren bu davadan bunaldı.

Daha sonra Paris'e giderek, sosyoloji eğitimini tamamladı. Bu arada uzun yıllar Paris'teki Amerikan hariciyesi mensuplarına Türkçe dersleri verdi. Bir süre Bağdat'ta Fransızca profesörü olarak görev yaptı. 1937–1938 yıllarında doğduğu topraklar olan Erbil ve Kerkük'ü ziyaret etti.

1915 yılından itibaren Türk Yurdu dergisinin yanısıra Hakimiyet-i Milliye, İkdam, Yeni Gün, Ulus ve Yeni Sabah gazetelerinde yazı ve makaleleri yayınlandı.

İktisadi konularda da İktisâdı Yürüyüş adlı dergide yazıları çıktı.

Özellikle Türk Yurdu'nda (1915–1916) 7 bölüm halinde yayımladığı Irak Türkleri başlıklı yazı dizisi büyük önem taşır. Irak Türklüğü'nün varlığını ilk defa Türk dünyasına duyuran bu yazı dizisinde Telafer, Erbil, Kerkük, Tuzhurmatu, Kifri, Hanekîn ve diğer Türk yerleşme merkezlerinin tarihi, kültürü, folklor ve gelenekleri ile, bölgenin Türkiye açısından taşıdığı siyasi ve ekonomik öneme işaret edilmiştir. Şiir denemeleri de vardır.

Kıbrıs davasını ilk savunanlar arasında yer alarak, 1954'te bu konuda eser yayımlamıştır. Milliyetçi ve memleketçi bir kalem sahibidir. Hayati boyunca hiç evlenmedi. 1959 yılında öldü.

ESERLERİ:

Fransızca'dan Türkçe'ye çevirdiği iki eserden başka Erbil'in kitap halinde yayımlanmış eserleri, tarih sırasına göre şöyledir: Millî İktisadiyat Sistemi, İstanbul, 1927; Les Symptâmes de la Crise Turque et son Remede, Paris, 1936; Deliren Esir, (şiirler), İstanbul, 1936; Kara Gün Yazıları, Ankara, 1940; Avrupa Buh-ranının Ruhî Sebepleri, ?, 1941; Türkiye'de Mo-dern Teknik Nasıl Meydana Gelebilir, Ankara, 1942; Dil Tekniği, Ankara, 1942; Komünizmle Mücadele Rehberi: (Komünist Beyannamesi)ne Karşı Milliyetçi Beyannamesi, İstanbul, 1950; Üç Muamma, İstanbul, ?; Türkiye İçin Necat ve İtilâ Yollan, İstanbul, ?; Hayat Pahalılığı Azaltılabilir mi? El-cevab: Yüzde Yüz Azaltılabilir, İstanbul, 1953; 7000 Senelik Sümer Medeniyeti'nde Kıbrıs, İstanbul, 1954. Kaynakça: Başbakanlık Osmanlı Arşivi, Sicill-i Ahval, Defter Nu. 144, s.389; Mehmet Hurşit Dakuklu, "Erbil Şairlerinden Haşim Nahit Erbil",Kardaşlık, 14/8-9, Aralık 1974 - Ocak 1975, s.32-33; Ziyat Akkoyunlu - Suphi Saatçi, Irak Muasır Türk Şairleri Antolojisi, Ankara, 1991, s. 114-122; Suphi Saatçi (özetleyen), "Irak Türkleri", Tarih ve Toplum, 17/ 102, Haziran 1992, s.37-40 (347-350); İzzettin Kerkük, "Haşim Nihat Erbil ve Irak Türkleri", Türk Kültürü, 33/385, Mayıs 1995, s.7-15 (263-271); Türkiye Dışındaki Türk Edebiyatları Antolojisi, cilt 6: Irak (Kerkük) Türk Edebiyatı, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı



Siz de biyografi.net'te yer alabilirsiniz
"
İyi ki, biyografi.net var!" 



biyografi.net
    İngilizce Biyografi
   English Biography

    ünlü kadınlar

   Nasreddin Hoca
  ben de biyografi.net'teyim
  fıkralardan seçmeler



   Makaleler
   Trabzon'un Kültürel Yüzü
   Lozan Delegeleri
   İdlib şehitleri
   BULGARİSTAN TÜRK YAZARLARININ BULGARCA ESERLERİ
   Afrika Kitaplığı
   Rusya'daki en etkili 100 Müslüman listesi
   Teröre karşı 1071 akademisyen
   Irak’ta Türkmen Partiler
   Millî Birlik Komitesi Üyeleri
   KKTC Başbakanları

  Biyografik Takvim
ocak şubat mart
nisan mayıs haziran
temmuz ağustos eylül
ekim kasım aralık

    Tanıtım

    Tanıtım


   İletişim
BİYOGRAFİ NET YAYINCILIK
Tel: 0542 235 72 49



[email protected]

Etimesgut Vergi Dairesi
11512253662
Tasarım: Nihat Çeliker www.webofisi.com  

 

Ana Sayfa İletişim Künye Bu Sayfayı Yazdır Sık Kullanılanlara Ekle E-ticaret
Powered By Webofisi.com