Ana Sayfa Kategoriler Editör İletişim  

   Alfabetik Arama
A B C Ç D
E F G H I
İ J K L M
N O Ö P R
S Ş T U Ü
V Y Z



   Ekstra
     müstear isimler
     peygamberler
     Asr-ı Saadet'te Türkler
     basında biyografi.net
     Biyografi Nedir?
     neden biyografi.net
     sizin biyografiniz
     cv nasıl hazırlanır ?
     genel biyografi kitapları
     takma adlar
     editör



 Linkler 
   Biyografi Tv
   facebook/Biyografi Net
   twitter.com/biyografinet
   Biyografi Atölyesi
   boğazdaki aşiret
   biyograf
   biyografi kitabı
   mahmut çetin yazıları
   www.biyografianaliz.net
   biyografimarket.com

   Biyografi Arama

  

isim ara soyadı ara
 
   
   

     Biyografi Market İçerik  
KİTAP BİYOGRAFİ
 Portre Anlatı
 Günlük
 Biyografi Dosya
 Mektup
 Kronoloji
 Kim Kimdir
 Anı-Hatırat
 Otobiyografi
 Biyografi Genel
 Şecere
 Biyografik Araştırma
 Gezi-Seyahat
 Biyografik Roman
 Biyografik Şiir
FOTOĞRAF
 Görsel Kitap
 Biyografik Fotoğraf
 Şehir Fotoğraf
 Tarihi Eser Fotoğraf
  SAHAF KİTAP
  KAYNAKÇA
 Kaynak Tarama-Kupür
 Bibliyografya
 DVD-CD-VCD
 Biyografi Belgesel
 KİTAP GENEL
 Türkçe Dil Öğretimi
 Kaynak-Çeviri

Daha Fazlası BiyografiMarket.com'da



Facebook da paylaş Twitter da paylaş Live da paylaş

Nuri Demirağ ( 1886)

işadamı, siyaset adamı



1886 yılında Sivas'ın Divriği ilçesinde doğdu. Maliye Mektebi’nde öğrenimini yarım bırakarak bir süre memleketinde öğretmenlik yaptı, ardından Ziraat Bankası’na girdi. Maliye Nezareti’nin açtığı sınavı kazanınca, maliye memuru olarak İstanbul’a atandı. 1918’de maliye müfettişi oldu. Mütareke yıllarında bu görevinden istifa ederek ticaret hayatına atıldı. Ürettiği “Türk Zaferi” adlı sigara kağıdıyla kısa sürede oldukça büyük servet edindi. Sigara kağıdı üretimi İnhisarlar İdaresi’ne verilince (1925), bir ithalat ve ihracat bürosu kurdu. Bir süre sonra bu büroyu kapatıp yüksek mühendis olan kardeşi Abdurrahman Nuri Demirağ ile birlikte müteahhitliğe başladı.

Karabük Demir Çelik Tesisleri (1930), İzmit Kağıt Fabrikası, Bursa Merinos Fabrikası, Sivas-Erzurum demiryolu hattı (1938-1939) projelerini gerçekleştirdi. Kişisel çabalarıyla İstanbul Yeşilköy’de ilk büyük havaalanını yaptı; aynı yerde bir uçak fabrikası ve pilot okulu kurdu. Fabrikada Türk Tayyare Cemiyeti’nin siparişlerini üretmeye başladıysa da devletten destek görmediği için bir süre sonra üretimi durdurmak zorunda kaldı.

1945’te Milli Kalkınma Partisi’ni kurdu. Parti seçimlerde başarılı olamadı ve giderek etkinliğini yitirdi. 1954’te Demokrat Parti listesinden bağımsız Sivas milletvekili seçildi. Bu görevi ölümüne değin sürdürdü.

13 Kasım 1957 tarihinde İstanbul’da vefat etti.




HAKKINDA YAZILANLAR

Tayyare Fabrikatörü Mühürzade Nuri
İsmail Şen
İstanbul Ticaret 05 Ağustos 2011

Anadolu’nun bağrındaki Sivas’ın Divriği kasabasında, 1886’da doğan Nuri Demirağ, tarihimizin en ilginç işadamlarından biridir. Divriği eşrafından Mühürzade Ömer Bey’in oğlu olduğu için, Atatürk ona “Demirağ” soyadını verinceye kadar Mühürzade Nuri olarak bilindi.
İş hayatına, okuduğu Rüştiye’de öğretmenlik yaparak başlayan Mühürzade Nuri, Ziraat Bankası’nın sınavını kazanarak Kangal ve Koçgiri şubelerinde banka memuru olarak çalışmış.

Maliye Bakanlığı’nın açtığı sınavı da kazanan Nuri Bey, Bakanlığın çeşitli kademelerinde çalışıp kısa sürede Maliye Müfettişi olur. Sonraki adımı ise müteşebbislik olacaktır Mühürzade Nuri Bey’in…
Memuriyet hayatı boyunca biriktirdiği tam 256 lira (56 altın) ile bir iş kurar ve 1922’de sigara kağıtçılığına başlar. Türk Zaferi marka sigara kağıtları çok tutar. Nuri Bey’in 256 lirası üç yıl içinde tam 84 bin lira olmuştur.

256 lirayla sigara kağıdı işine giren Nuri Bey, 84 bin lirayla müteahhitlik işine girer. Önce soyadını alacağı demiryolu müteahhitliği yapmaya başlar. 1000 kilometreden fazla demiryolu inşa eder. Yani Türkiye’nin demir ağlarla örülmesinde en büyük pas sahiplerinden biridir.

Sadece yol müteahhitliğiyle yetinmez, büyük bina işlerini de almaya başlar. Bursa Sümerbank Merinos Fabrikası, Karabük Demir ve Çelik Fabrikası, İzmit SEKA Fabrikası, Sivas Çimento Fabrikası ve şu an Kadıköy Şehir Tiyatrosu olarak hizmet veren İstanbul Hal Binası’nı o inşa eder.

1936 yılında ise havacılık sanayi için girişimlere başlar. Beşiktaş’ta Barbaros İskelesi’nin yanında bir uçak fabrikası kurar. Bugünkü Atatürk Havaalanının çekirdeği olacak Yeşilköy’deki Elmas Paşa Çiftliği’ni satın alır ve 1000 x1300 metre ebadında düz bir tayyare alanı inşa ettirdi.

Birçok savaş uçağı ve planör üretti. Saatte 325 kilometre hız yapabilen ve 1000 kilometre menzilli bir Türk yolcu uçağı üretir. Türk Hava Kurumu verdiği uçak siparişlerini almaktan vazgeçince işleri bozulmaya başlar ve daha sonra siyasete atılır. Demokrat Parti’nin “yeter Söz Milletindir” sloganına benzer bir sloganla “Artık Yeter” diyerek Milli Kalkınma Partisi’ni kurar ve genel başkanı olur.

Siyasette başarısız olur ve partisi kısa sürede silinir. Ancak, ölümünden 3 yıl önce, 1954 seçimlerinde Demokrat Parti Sivas Müstakil adayı olur ve Meclis’e girer.

1957 yılında öldüğünde, iş hayatının en ilginç simalarından biri olmuş, ilk seri üretim Türk uçağı, ilk yerli paraşüt, ilk muhalefet partisi, ilk Türk sigara kağıdı üretimi gibi birçok ilke imza atmıştı.





HAKKINDA YAZILANLAR

Nuri Demirağ
Türkiye'nin Havacılık Efsanesi

Fatih M. Dervişoğlu

1941 yılındaki mülakatında "Gelecek için tasavvurlarınız nedir? sorusuna verdiği cevap, onun ruh halinin en güzel ifadesidir:"Evvela bu müesseseyi fevkalade genişletmek, büyük Yeşilköy Gök Lisesini kurmak... Divriği'de binlerce genci sinesine alacak, telsizciliği, motorculuğu vs. 12 şubeyi ihtiva edecek şekilde Gök Üniversitesini kurmak... Sonra şu çayırın bir kenarında, muradına ermiş insanların huzur ve saadetiyle oturup kahvemi içerken, bir işaretle yüzlerce tayyarenin birden havalandığını görmek. Sıkıntılı bir çocukluk ve gençlik devresinden sonra, "Türkiye'nin en zengin adamı mevkiine geldiğinde, yaşadığı mütevazı hayat düzeniyle olduğu kadar ülke için hayata geçirmeye çalıştığı projelerle de dikkati çekmektedir. O, yürüttüğü taahhüt işlerindeki titizliği, dürüstlüğü yanında, eğitime katkılarıyla kendinden söz edilmesi gereken işadamları neslinin öncüsüdür. Bugün bazı zengin işadamlarının yüz binlerce dolar ödeyerek satın aldıkları uçaklara kendi isimlerini verdiklerini görüyoruz. Ne var ki onlardan hiçbiri kendi fabrikalarında, kendi teknisyenleriyle, kendi sermayeleri ile sıfırdan imal ettirdikleri bir uçağa kendi isimlerini veremediler. Bir kişi hariç: NURİ DEMİRAĞ

Stok Kodu:9789754376173
Boyut:12x19,5
Sayfa Sayısı:230
Basım Yeri:İstanbul
Baskı:9
Basım Tarihi:Mayıs 2018
Kapak Türü:Karton Kapak
Kağıt Türü:60 gr. Enso Creamy
Dili:Türkçe



Siz de biyografi.net'te yer alabilirsiniz
"
İyi ki, biyografi.net var!" 



biyografi.net
    İngilizce Biyografi
   English Biography

    ünlü kadınlar

   Nasreddin Hoca
  ben de biyografi.net'teyim
  fıkralardan seçmeler



   Makaleler
   Trabzon'un Kültürel Yüzü
   Lozan Delegeleri
   İdlib şehitleri
   BULGARİSTAN TÜRK YAZARLARININ BULGARCA ESERLERİ
   Afrika Kitaplığı
   Rusya'daki en etkili 100 Müslüman listesi
   Teröre karşı 1071 akademisyen
   Irak’ta Türkmen Partiler
   Millî Birlik Komitesi Üyeleri
   KKTC Başbakanları

  Biyografik Takvim
ocak şubat mart
nisan mayıs haziran
temmuz ağustos eylül
ekim kasım aralık

    Tanıtım

    Tanıtım


   İletişim
BİYOGRAFİ NET YAYINCILIK
Tel: 0542 235 72 49



[email protected]

Etimesgut Vergi Dairesi
11512253662
Tasarım: Nihat Çeliker www.webofisi.com  

 

Ana Sayfa İletişim Künye Bu Sayfayı Yazdır Sık Kullanılanlara Ekle E-ticaret
Powered By Webofisi.com